10 składników odżywczych, które mogą zwiększyć szanse na poczęcie


10 składników odżywczych, które mogą zwiększyć szanse na poczęcie
2015-07-07
Dieta jest jednym z ważniejszych czynników oddziałujących na płodność zarówno kobiety, jak i mężczyzny. Oto składniki odżywcze, których nie powinno zabraknąć w jadłospisie pary starającej się o dziecko.

1.       Kwas foliowy

Wskazane jest, aby znajdował się w diecie obojga przyszłych rodziców. Niedobór tego pierwiastka u kobiety może osłabiać komórki jajowe lub wpłynąć na wstrzymanie owulacji. Jego deficyt w organizmie mężczyzny niekorzystnie wpływa na jakość i ruchliwość plemników. Przyszła mama powinna zadbać o obecność kwasu foliowego w diecie zarówno przed, jak i w czasie stanu błogosławionego. Udowodniono, że suplementacja tego pierwiastka przed ciążą i w jej trakcie może zapobiegać rozwojowi wrodzonych wad układu nerwowego (tzw. wad cewy nerwowej). Przyjmowanie kwasu foliowego przed koncepcją jest o tyle ważne, że wady te powstają w pierwszych tygodniach rozwoju płodu, kiedy wiele przyszłych mam nie ma jeszcze świadomości, że zaszły w ciążę. Produktami spożywczymi bogatymi w kwas foliowy są m. in. brukselka, szpinak, bób, szparagi, sałata, brokuły, pełne ziarna zbóż, jajka, cytrusy czy groch.

2.       Cynk

Jest odpowiedzialny m. in. za jakość spermy, jej żywotność, ilość nasienia, a także za ruchliwość plemników. Im więcej cynku w nasieniu, tym plemniki są spokojniejsze, mniej aktywne, co pozwala na zmagazynowanie energii, która będzie potrzebna im w trakcie wędrówki przez kobiece drogi rodne. Cynk jest także antyoksydantem, który chroni plemniki przed wolnymi rodnikami.  Niedobór tego pierwiastka – występujący stosunkowo często u mężczyzn w okresie reprodukcyjnym – prowadzić może do zaburzeń potencji, zmniejszonej żywotności plemników, a nawet do bezpłodności. Dobrymi źródłami cynku w diecie są owoce morza, podroby, rośliny strączkowe, kiełki pszenicy, jajka, produkty mleczne oraz pestki dyni i słonecznika. Mikroelement ten znajduje się także w ciemnym pieczywie, kaszy gryczanej oraz w tłustych serach typu brie i ementaler. W przypadku niedoborów cynku, zalecana jest suplementacja (np. preparatem Cynek+SR).

3.       Selen

Dla układu rozrodczego jest równie ważny, jak cynk. Razem z nim powinien być dostarczany do organizmu. U kobiet cierpiących na niepłodność zaobserwować możemy właśnie niedobór selenu. U mężczyzn zaś, odpowiedzialny jest za ilość plemników i ich aktywność. Pamiętać należy, że każdy wytrysk u mężczyzny wiąże się z utratą tego cennego pierwiastka. Selen jest zawarty w wędzonym i świeżym łososiu, jajkach, cukinii, kiełkach pszenicy, pomidorach i chudym mięsie. Znajduje się również w kaszy gryczanej, kakao i czekoladzie, białym ryżu, orzechach włoskich czy wędzonej szynce.

4.       Żelazo

Jest pierwiastkiem krwiotwórczym, niezbędnym do funkcjonowania całego organizmu. Jego niedobór to najczęstszy deficyt żywieniowy na świecie. Warto zadbać o obecność żelaza w diecie przed poczęciem, ponieważ w czasie ciąży zapotrzebowanie na ten pierwiastek wzrasta niemal dwukrotnie. Deficyt żelaza przed koncepcją wpływa na szybsze wyczerpanie rezerw w czasie ciąży i prowadzi do anemii. Pierwiastek ten zawarty jest w czerwonym mięsie, wątróbce i owocach morza. Występuje także w siemieniu lnianym, szpinaku, kakao, fasoli, soczewicy czy grochu. Żelazo jest jednym z najsłabiej przyswajanych pierwiastków, z pożywienia wchłaniamy go od 1-20 proc. Dlatego często zaleca się jego suplementację. Decydując się na zażywanie żelaza, warto wybrać chelat – najlepiej wchłaniany i najlepiej tolerowany związek tego pierwiastka (np. Szelazo+SR).

5.       Witamina E

Witamina E (tokoferol), nazywana witaminą młodości i płodności, jest antyoksydantem. Chroni nasienie przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi i tym samym dba o zwiększenie męskiej płodności. Jej niedobór oddziałuje na jakość nasienia. Witamina E znajduje się  m. in. w orzechach, awokado, marchwi, migdałach, olejach roślinnych czy białej kapuście. Jej źródłami są też czarne jagody, papryka, natka pietruszki, pomidory, szpinak, jabłka i pestki dyni.

6.       Witamina C

Kolejna witamina ważna dla przyszłych rodziców. Również ona jest antyoksydantem (przeciwutleniaczem) i wpływa na ilość oraz jakość spermy. Ułatwia także wchłanianie żelaza, dzięki czemu zapobiega anemii. Jej bogatymi źródłami są cytrusy, rzeżucha, papryka, truskawki, czarne porzeczki, natka pietruszki, brukselka, a także brokuły.

7.       Nienasycone kwasy tłuszczowe

Ich obecność w organizmie przyszłych rodziców zwiększa szanse na poczęcie. Wspomagają one pracę narządów rozrodczych. Nienasycone kwasy tłuszczowe obecne są m. in. w rybach morskich, olejach roślinnych i awokado.

8.       Witamina D

Jest niezbędna do produkcji hormonów zaangażowanych w prawidłowy przebieg owulacji. Ma również wpływ na jakość plemników oraz poziom hormonów – androgenu i testosteronu. Znacząca ilość tej witaminy jest uwalniana w skórze pod wpływem działania promieni słonecznych. Wraz z pożywieniem dostarczamy organizmowi jedynie jej niewielką część. Znajduje się w jajkach, wątróbce wieprzowej, rybach (dorsz, łosoś, śledź, wędzona makrela) i w margarynach, które są wzbogacane tą witaminą.

9.       Witaminy z grupy B

Niedobór witamin z grupy B niekorzystnie wpływa na jakość nasienia. Znajdują się one w jajkach, mleku i warzywach strączkowych.

10.   L-arginina

Ułatwia zajście w ciążę, m. in. dzięki zwiększeniu ilości śluzu i odpowiedniemu ukrwieniu macicy. Korzystnie wpływa również na przebieg samej ciąży. Dobrym źródłem L-argininy są płatki owsiane, nasiona słonecznika, ryby, mięso drobiowe oraz orzechy.

Należy pamiętać, że na płodność wpływa też masa ciała kobiety. Zarówno niedowaga, jak i nadwaga czy otyłość mogą być przyczyną zaburzeń w owulacji, a co za tym idzie – trudności z zajściem w ciążę. Płodność u obu płci zmniejsza także stres czy stosowanie używek. Po roku bezowocnych starań o dziecko, należy zgłosić się do lekarza.

***

Cynek+SR pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu skóry, włosów i paznokci.  Preparat zawiera chelat cynku (najlepiej wchłaniany i najlepiej tolerowany związek cynku) oraz witaminę A. Ma postać kapsułek o przedłużonym uwalnianiu (SR), co sprzyja lepszemu wchłanianiu składników aktywnych oraz lepszej tolerancji przyjmowania preparatu. Cena w aptece za opakowanie zawierające 30 kapsułek wynosi około 15 zł. Więcej informacji na www.cynek.pl

Szelazo+SR pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny, prawidłowym transporcie tlenu w organizmie oraz w zmniejszaniu uczucia zmęczenia i znużenia. Preparat zawiera chelat żelaza (najlepiej wchłaniany i najlepiej tolerowany związek żelaza) oraz witaminę B12, kwas foliowy, witaminę C i witaminę B6. Na rynku dostępne są opakowania zawierające 30 i 60 kapsułek. Ceny sugerowane Szelazo+SR w aptekach: opakowanie zawierające 30 kapsułek – 18 PLN, opakowanie zawierające 60 kapsułek – 26 PLN. Więcej informacji na www.szelazo.pl

Nadesłał:

Fast Cut Group Sp. Z o.o.

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl