26 maja - upiecz Mamie radość!


26 maja - upiecz Mamie radość!
2018-05-24
26 maja to wyjątkowa data, która wymaga odpowiedniej oprawy. To właśnie tego dnia swoje święto obchodzą nasze ukochane Mamy. Idealnym prezentem, który pomoże nam wyrazić całą naszą miłość i wdzięczność do nich, może być własnoręcznie przygotowane ciasto lub tort. Będzie pięknie!

Królewski tort

W każdym domu Mama odgrywa wyjątkową rolę – i zasługuje na wyjątkowe traktowanie. By wywołać na jej twarzy uśmiech, przygotujmy pyszny tort truskawkowy z mascarpone. Ten iście królewski tort, świetnie sprawdzi się na tę niezwykłą okazję. Lekki, idealny na ciepłe dni - smakować będzie wyśmienicie.

Letni torcik truskawkowy 

Składniki:

½ opakowania kostki do pieczenia Kasia 

2 jajka

150 g cukru

120 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

250 g serka mascarpone 

400 ml śmietany 30% 

100 g cukru pudru

25 g żelatyny

800 g truskawek

50 g cukru pudru 

25 g żelatyny

Wskazówki pieczenia:

Czas pieczenia - 20 minut - 180°C

Tortownica - 24 cm

Sposób przygotowania:

1. Utrzyj miękką kostkę do pieczenia Kasia z cukrem – dodając kolejno oba jajka. Dorzuć do tego mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

2. Ciasto wyłóż następnie do przygotowanej formy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Następnie wstaw je do nagrzanego do 180⁰C piekarnika i przez 20 minut piecz.

3. Do przygotowania masy serowej i truskawkowej wykorzystaj żelatynę – dwie porcje zalej oddzielnie 1/3 szklanki zimnej wody i pozostaw do momentu, aż napęcznieje. Kiedy będzie już gotowa, podgrzej ją w kąpieli wodnej tak, by się rozpuściła.

4. Cukier puder, żelatynę i serek mascarpone zmiksuj. Śmietankę ubij na sztywno. Obie masy dokładnie wymieszaj.

5. Wyłóż przygotowaną masę śmietanową na ciasto. By uzyskać efekt „ząbków” (jak na zdjęciu) - kiedy masa zacznie tężeć, „przejedź” po niej grzebieniem cukierniczym lub szerokim widelcem, by nadać jej odpowiedniego kształtu na wierzchu.

6. Umyj i osusz truskawki, a następnie usuń z nich szypułki - kilka pozostaw do dekoracji. Resztę zmiksuj z cukrem pudrem i wymieszaj z żelatyną. Powstałą masę wyłóż na stężałą masę śmietanową, a następnie odłóż na jakiś czas do lodówki, by całość dobrze stężała. 

7. Gotowe ciasto przyozdób pozostałymi truskawkami.

Malinowa mamba

Soczyste maliny i aromatyczny, waniliowy spód – oto przepis na doskonały wypiek, który idealnie sprawdzi się, jako słodka niespodzianka na Dzień Matki. Zamiast malin, wykorzystać możemy np. truskawki. Doskonały rezultat - gwarantowany!

Malinowa niespodzianka

Składniki:

225 g cukru pudru

225 g kostki do pieczenia Kasia 

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 

4 duże jajka 

250 g mąki „samorosnącej” - lub zwykłej, zmieszanej z 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

400 g przesianego przez sitko cukru pudru 

200 g kostki do pieczenia Kasia 

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

100 g mrożonych malin

125 g świeżych malin

pół słoika dżemu malinowego

Wskazówki pieczenia:

Czas pieczenia - 40 minut - 180°C

2 tortownice - o średnicy 20 cm

Sposób przygotowania:

1. Obie przygotowane tortownice wysmaruj tłuszczem, a następnie wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik podgrzej do temperatury 180°C (do 160°C – piekarnik z termoobiegiem).

2. Kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem na lekką, puszystą masę i dokładnie wymieszaj z ekstraktem waniliowym. Następnie dodawaj po kolei jajka - cały czas starannie ucierając. Przesiej do niej mąkę i dokładnie wymieszaj.

3. Masę przełóż do dwóch tortownic, a następnie piecz w piekarniku przez 35-40 minut – do momentu aż ciasto będzie sprężyste i się zarumieni. Odstaw do wystygnięcia. Wyrównaj powierzchnię warstw tortu, używając ząbkowanego noża. Spodnią warstwę ułóż na paterze lub tacy do ciasta, posmaruj dżemem i przykryj kolejną warstwą.

4. By przygotować krem ucieraj kostkę do pieczenia Kasia z cukrem pudrem i wanilią - do momentu, gdy powstanie puszysta i lekka konsystencja. Wykorzystaj go do przyozdobienia wierzchu tortu oraz jego boków – do ¼ wysokości.

5. Pozostały krem przełóż do trzech osobnych miseczek. Do każdej z nich dodaj następnie odrobinę dżemu w różnych proporcjach – tak, by w efekcie otrzymać trzy odcienie kremu o różnej intensywności. Wykorzystaj je do dalszego przyozdobienia boków – zacznij od najjaśniejszego odcienia, pokrywając każdym kolejnym odcieniem kremu kolejne ¼ wysokości tortu.

6. By kolory ładnie się ze sobą zlały, wygładź wierzch i boki delikatnie szpatułką. Udekoruj gotowy wypiek świeżymi malinami.

Jagodowe ombre

Jeżeli zależy nam na tym, by nasz wypiek wzbudził prawdziwy zachwyt, powinniśmy przygotować pyszne ciasto z jagodami i kremem. Dzięki zastosowaniu techniki ombre, która polega na stopniowej zmianie odcienia masy, gotowy wypiek prezentować się będzie wyjątkowo apetycznie. A jeżeli zamarzą nam się dalsze eksperymenty kolorystyczne – jagody zamieńmy na truskawki, maliny lub jeżyny – w każdej wersji uzyskamy ten sam, świetny efekt.

Kremowy tort jagodowy 

Składniki:

1 opakowanie kostki do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak 

200 g cukru pudru

4 duże jajka 

1 laska wanilii 

1,5 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1 opakowanie kostki do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak 

2 szklanki cukru pudru 

4 łyżki dżemu jagodowego

530 g dżemu jagodowego 

300 g jagód

Sposób przygotowania:

1. Rozetnij wzdłuż laskę wanilii i ze środka wyjmij miąższ. Kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem pudrem i wanilią na lekki puch - ucierając dodawaj kolejno po jednym jajku.

2. Następnie dodaj mąkę przesianą przez sito razem z proszkiem do pieczenia – całość dokładnie wymieszaj.

4. Ciasto podziel na dwie części i włóż do dwóch identycznych tortownic o średnicy 22 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz w 180⁰C około 35-40 minut. Wystudź. Jeśli ciasto nie wyrosło równo, długim nożem wyrównaj jego powierzchnię. 

5. Pierwszy płat ciasta posmaruj dżemem jagodowym. Przykryj drugim plackiem, dociśnij i odstaw na 10 minut do lodówki.

6. W międzyczasie przygotuj krem. Dżem zmiksuj na gładką masę. Kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem pudrem. Pod koniec ucierania dodaj łyżeczkę dżemu, aby krem nabrał koloru i posmaruj nim wierzch schłodzonego ciasta.

7. Do pozostałego kremu dodaj ponownie porcję dżemu – całość wymieszaj. Bok ciasta pokrywaj kremem zaczynając od góry, stopniowo dodając do kremu coraz większą ilość dżemu. Dzięki temu, uzyskasz wyjątkowy efekt tonowania, w stylu ombre.

8. Tak przygotowany tort po bokach możesz przyozdobić za pomocą dżemu. Z wierzchu ozdób go także jagodami.

Czekoladowa fantazja

Kruchy spód, a nad nim…czekolada! Mniam, aż ma się ochotę na coś słodkiego! Szczególnie, gdy każda kolejna warstwa to lekka pianka, którą przygotujemy bez pieczenia. Wystarczy słodka śmietanka i żelatyna, by wszystkie Mamy będące miłośniczkami słodkości, otrzymały wymarzony prezent.

Czekoladowa pianka

Składniki:

200 g kruchych ciastek

250 g kostki do pieczenia Kasia 

150 g czekolady deserowej

150 g czekolady mlecznej

200 g czekolady białej

1200 ml śmietany 36% 

6 łyżeczek żelatyny

1 szklanka wody 

starta czekolada lub kakao - do ozdoby

Wskazówki pieczenia:

Tortownica - 24 cm

Sposób przygotowania:

1. Rozpuść 100 g kostki do pieczenia Kasia, a w międzyczasie ręcznie pokrusz ciastka. Wymieszaj i zagnieć na jednolite ciastko, które następnie wyłóż na dno tortownicy. Tortownicę przełóż na jakiś czas do lodówki, do ostygnięcia.

2. Następnie przygotuj czekoladę deserową oraz 50 g kostki do pieczenia Kasia – rozpuść oba składniki w kąpieli wodnej.

3. 2 łyżeczki żelatyny zmieszaj z 1/3 szklanki zimnej wody. W momencie, gdy żelatyna widocznie napęcznieje, podgrzej ją w gorącej kąpieli.

4. Następnie ubij (ale nie na sztywno) 400 ml śmietany. Do podgrzanej żelatyny dorzuć 2-3 łyżki śmietany - wymieszaj i dodaj wszystko do roztopionej czekolady i zmieszaj z resztą ubitej śmietaną.

5. Z lodówki wyciągnij formę ze stężałym spodem - przelej do niej masę i odstaw ponownie do lodówki na kolejne 15-20 minut, do czasu, aż całość stężeje. Jest to czas, który możesz wykorzystać na przygotowanie kolejnych warstw – z mlecznej, a następnie białej czekolady. Mus potrzebować będzie ok. 2-3 godzin do stężenia, ale najlepiej będzie, jeżeli zostawisz go na dłużej w lodówce (najlepiej na całą noc). 

6. Tak przygotowany deser posyp z wierzchu wiórkami czekolady lub kakao – smacznego!

W kropki

Czego potrzebujemy, by przygotować pyszne ciasto bez pieczenia? Soczystych i dojrzałych malin, rozpływających się w ustach biszkoptów i serowo-czekoladowej masy. Brzmi apetycznie? Bo tak waśnie jest! Ten owocowy sernik to prawdziwy hit, który idealnie pasuje na każdą ważną okazję.

Owocowy torcik

Składniki:

200 g biszkoptów

100 g kostki do pieczenia Kasia 

50 g kostki do pieczenia Kasia 

600 g serka wiejskiego ziarnistego 

100 g cukru pudru 

100 g gorzkiej czekolady 

100 ml śmietanki 30% 

20 g żelatyny

250 g malin 

Wskazówki pieczenia:

Tortownica - 20 cm x 20 cm

Sposób przygotowania:

1. Połowę przygotowanych biszkoptów drobno pokrusz i wymieszaj z rozpuszczoną kostką do pieczenia Kasia.

2. Gotową masę przełóż do tortownicy i wyrównaj leciutko łyżeczką.

3. Pozostałe biszkopty przekrój na pół i ułóż pionowo po wewnętrznym brzegu tortownicy.

4. Rozpuść żelatynę – namaczając ją w kilku łyżkach zimnej wody. Czekoladę połam, włóż do rondelka, dodaj śmietanę i kostkę do pieczenia Kasia. Wszystko rozpuść na małym ogniu.

5. Gorącą masę przelej do miski, dodaj napęczniałą żelatynę i cukier puder – wszystkie składniki wymieszaj.

6. Gotową masę czekoladową wymieszaj jeszcze z serkiem wiejskim i całość pozostaw do przestygnięcia.

7. Delikatnie już stężoną masę przełóż do formy i wyłóż warstwę malin. Następnie odstaw do lodówki, aby sernik dobrze stężał. 

Słodkiego świętowania!


Kontakt prasowy:


Anna Trela

pr manager

anna.trela@yellowcups.pl

tel. +48 733 070 360

 

Joanna Szałasz

specjalista public relations

joanna@yellowcups.pl

+48 536 410 824


 

Nadesłał:

Anna1

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl