3 powody, dla których warto jeść truskawki


3 powody, dla których warto jeść truskawki
2017-05-17
Gdy tylko w sklepach i na targowiskach pojawiają się truskawki, od razu sięgamy po sprawdzone przepisy: jedni dodają je do deserów i sałatek, inni jedzą bez żadnych dodatków. Warto wykorzystać sezon i zajadać się nimi codziennie.

Gdy tylko w sklepach i na targowiskach pojawiają się truskawki, od razu sięgamy po sprawdzone przepisy: jedni dodają je do deserów i sałatek, inni jedzą bez żadnych dodatków. Warto wykorzystać sezon i zajadać się nimi codziennie. Tym bardziej, że mają doskonały wpływ na zdrowie i urodę, a ponadto są niskokaloryczne – mogą się nimi delektować również osoby na diecie.

Truskawki zawierają bardzo dużo witaminy C. Już 100 gramów tych owoców zapewnia dobową dawkę tej witaminy. Polecane są osobom, które cierpią na niedobory żelaza – witamina C ułatwia jego wchłanianie.

Mają rewelacyjny wpływ na skórę dzięki zawartości witamin A i E oraz witamin z grupy B. Wykazują również działanie antyoksydacyjne, odżywcze i regeneracyjne. Dodatkowo pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie wzroku.

Truskawki można jeść w każdych ilościach, ponieważ mają niski indeks glikemiczny (40) – ich spożywanie nie powoduje gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi. Są niskokaloryczne (35kcal/100g), dlatego osoby na diecie odchudzającej również mogą z czystym sumieniem po nie sięgać.

Sezon na truskawki nie jest długi, dlatego warto go wykorzystać. Szukajmy nowych połączeń smakowych – zachęca Ewa Wagner, redaktor naczelna miesięcznika „Kuchnia”.
W najnowszym numerze znajdziecie przepisy na chłodnik truskawkowy z awokado, sernik z truskawkami i różowym pieprzem oraz niesamowitego łososia z truskawkami – dodaje.

W czerwcowym numerze magazynu „Kuchnia” dostępnym w kioskach od 23 maja br. czytelnicy znajdą także:

·         ciasto francuskie – z malinami, kremem lawendowym lub agrestem,

·         młode ziemniaki – pieczone, grillowane i w sałatce,

·         chłodniki – szybkie i łatwe potrawy na upały,

·         podróże – 50 gatunków bananów z Ugandy, najlepsza marokańska jagnięcina i kulinarny przewodnik po Lizbonie.

A ponadto kontynuacja konkursu „Gotuj z Kuchnią”, w którym co miesiąc można wygrać artykuły gospodarstwa domowego SMEG, a po 12 miesiącach powalczyć o atrakcyjną nagrodę główną: wielofunkcyjny robot kuchenny SMEG.

Nadesłał:

j.melon@neuron.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl