5. edycja Łódź Street Food Festival


5. edycja Łódź Street Food Festival
2015-01-20
Minął rok od kiedy miłośnicy ulicznego jedzenia po raz pierwszy spotkali się podczas Łódź Street Food Festival. W weekend, 24-25 stycznia br., odbędzie się kolejna odsłona tego wydarzenia. W jednym miejscu spotkają się najlepsi lokalni restauratorzy oraz food trucki z całej Polski.

Rok Festiwalu

Po roku od pierwszej edycji Łódź Street Food Festival organizatorzy znów zapraszają Łodzian do spędzenia popołudnia na Piotrkowskiej 217. Tym razem po raz pierwszy najlepszych dań kuchni ulicznej z całego świata będzie można spróbować nie tylko w niedzielę, ale przez cały weekend – w sobotę w godz. 11–19, niedzielę 10–18.

 „Zbliżająca się edycja zamknie pierwszy rok funkcjonowania ŁSFF w naszym mieście i rozpocznie kolejny. Do wydłużenia czasu trwania wydarzenia skłoniła nas jego rosnąca popularność. To naturalna ewolucja, która odpowiada na potrzeby mieszkańców. Łodzianie kochają street food, potwierdza to sukces każdej kolejnej edycji.” – mówi Radosław Szwugier, koordynator projektu Piotrkowska 217 z firmy OKAM Capital.

 

Menu dla każdego

W ciągu poprzednich czterech edycji ŁSFF na terenie hali i podwórka przy Piotrkowskiej 217 można było spróbować przysmaków serwowanych przez 75 restauracji i 46 food trucków.

Styczniowe menu festiwalowe z pewnością zaspokoi oczekiwania wszystkich miłośników street foodu. Wśród wystawców znajdą się reprezentanci kuchni włoskiej, węgierskiej, indyjskiej, ukraińskiej, etiopskiej i amerykańskiej, dobrze wszystkim znani z poprzednich edycji. Nie zabraknie też nowości. W sobotę i niedzielę na Piotrkowskiej 217, po raz pierwszy będzie można spróbować m.in. ślimaków czy kawioru. Pojawi się także stoisko z pieczonymi kasztanami i food truck serwujący specjały kuchni tybetańskiej.

Oferta Festiwalu cały czas się powiększa, aby poszerzać kulinarne horyzonty Łodzian i udowadniać, że można zjeść szybko i dobrze.

Naszym celem jest pokazanie, że jedzenie poza domem nie musi być nudne i niezdrowe. Posiłki serwowane przez naszych wystawców są przygotowane zawsze ze świeżych produktów i jakością nie ustępują tym przygotowywanym w domu.” – mówi Anna Plocek z agencji interaktywnej The Program – współorganizatora Festiwalu. Dodatkowo jest to wyśmienita okazja, aby spróbować czegoś naprawdę innego, całkowicie nam do tej pory nieznanego.” – dodaje.

 

Dania degustacyjne

Aby umożliwić odwiedzającym Festiwal spróbowanie kilku przysmaków za jednym razem, organizatorzy po raz kolejny wprowadzili obowiązek przygotowania przez każdego wystawcę specjalnego dania degustacyjnego, czyli tzw. porcji „Food Boutique”, której cena nie przekracza 5 zł. Dania te zostaną przygotowane specjalnie na Łódź Street Food Festival, więc z pewnością znajdą się wśród nich wyjątkowe propozycje przekąsek, które zaostrzą apetyt odwiedzających.

 

Organizatorami Festiwalu jest spółka Okam, właściciel zabudowań Piotrkowskiej 217 oraz agencja interaktywna The Program. Więcej informacji dotyczących Łódź Street Food Festival znajduje się na www.facebook.com/piotrkowska217

Nadesłał:

theprogram

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl