Alkohole w kuchni


2015-03-09
Dobry alkohol jest podstawą wielu uroczystości rodzinnych i spotkań towarzyskich.
Alkohole znajdują swoje zastosowanie w kuchni świata od bardzo dawna. Powstały tak naprawdę w celach medycznych, a dzisiaj stosuje się je do dodania smaku potrawom oraz przyjemności. Moc alkoholu, która działa na ludzi jest niejednokrotnie błędnie rozumiana jako moc odprężająca, dająca nam relaks i odpychająca złe myśli. Niestety nie jest to do końca prawda, a myśl ta sprawiła, że obecnie rynek alkoholowy przepełniony jest niezliczoną ilością różnych gatunków trunków. Najpopularniejszym alkoholem jest piwo i wódka, zaraz za nimi wino. Piwo to sposób na oglądanie wydarzeń sportowych, sposób na spotkania z przyjaciółmi, czasem sposób na zakończenie dnia przed telewizorem. Po wódkę często sięga się na wszelkiego rodzaju imprezach – paniom tworząc drinki z sokiem, napojami gazowanymi – panom pozostawiając w czystej postaci. Wódka to często symbol spotkań z rodziną, większych imprez lub niestety, alkoholizmu. Wino należy do bardziej wytrawnych trunków, dodaje się je do potraw, spożywa przy stole do obiadu, czasem wypija lampkę na randce. Tworzy klimat, powinno służyć do delektowania się potrawami i towarzystwem drugiej osoby. Niektóre alkohole, jakie można spotkać w sklepach monopolowych, przeznaczone są dla różnego rodzaju grupy docelowej – starsi panowie Koniak, osoby związane z biznesem i koneserzy, Whisky. Sztuką jest umiejętnie wykorzystywać alkohol w zależności od okazji i nie dać mu sprawić, aby przejmował nad nami i sytuacją kontrolę. Każde spotkanie i impreza powinny być tak samo udane bez alkoholu, jak z jego udziałem, nigdy nie powinno to stanowić wyznacznika dobrej zabawy. Zobacz więcej

Nadesłał:

sanduciorbas

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl