Amigdalina - witamina B17 i jej właściwości


Oceń artykuł Zobacz ranking
Przepisz powyższy kod i oceń artykuł »
Amigdalina - witamina B17 i jej właściwości
2018-01-16
Amigdalina to naturalny związek chemiczny należący do grupy glikozydów. Substancja ta nazywana bywa także witaminą B17, mimo że nie jest klasyfikowana jako witamina i nie ma z witaminami nic wspólnego.

Gdzie można ją znaleźć?
Najwięcej amigdaliny znajduje się w pestkach migdałowca (stąd nazwa związku) oraz orzechach makadamia i nerkowca. Poza tym B17 występuje w nasionach i pestkach takich owoców, jak pigwa, morele, śliwki, brzoskwinie, wiśnie, jabłka, gruszki i nektarynki. Mniejsze ilości związku znajdują się w dziko rosnących jagodach (jeżyny, żurawina, aronia, czarny bez, malina, truskawka), warzywach strączkowych (fasola, bób, ciecierzyca, soczewica), nasionach lnu, sezamie, pędach bambusa i ziarnach zbóż (jęczmień, owies, pszenica, gryka, proso, żyto i brązowy ryż).

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Kafito.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

Kłopotliwa amigdalina

Witamina B17 ma spore grono zarówno zwolenników, jak i przeciwników. Zwolennicy amigdaliny w terapii onkologicznej są przekonani, że jest ona rewolucyjnym cudem natury, z kolei drudzy uważają, że zwiększone dawkowanie B17 może spowodować zatrucie cyjanowodorem. W niektórych krajach amigdalina jest uznawana za bezpieczny środek do usuwania guzów nowotworowych, jednak jej skuteczność nie jest potwierdzona żadnymi badaniami. Nie stwierdzono, aby miała ona wpływ na zmniejszanie się guzów, wydłużenie czasu przeżycia czy też poprawę jakości życia chorych. Faktem zaś jest, że amigdalina w organizmie rozkłada się na kwas pruski, w którego skład wchodzą cyjanowodór, aldehyd benzoesowy oraz glukoza, co przy zwiększonym dawkowaniu (i np. osłabionym chorobą nowotworową organizmie) może prowadzić do bardzo silnego i zagrażającego życiu zatruciu.


Na rynku dostępne są „suplementy" z amigdaliną, zawierające ekstrakt z pestek moreli, ale warto wiedzieć, że ze względu na ich szkodliwość, sprzedaży takich specyfików zakazano w wielu krajach, np. w Stanach Zjednoczonych. Jeśli mimo wszystko zdecydujemy się na zakup witaminy B17, zakupy zróbmy w pewnym sklepie i od większego producenta. Obecnie amigdalina dostępna jest w niektórych sklepach zielarskich, gdzie można ją kupić w postaci gorzkich migdałów lub gorzkich jąder pestek moreli. Cena za 500 g waha się od 30 do 50 zł.


Zalecenia

Osoby zainteresowane profilaktyczną terapią witaminą B17 powinny wcześniej zgłosić się do lekarza po poradę - zwłaszcza jeśli cierpią na choroby układu krążenia.


Osoby zmagające się z chorobą nowotworową, również powinny porozmawiać z lekarzem o terapii amigdaliną. Należy pamiętać, że zaniechanie szpitalnego leczenia onkologicznego i zdecydowanie się na alternatywne metody leczenia nowotworów może mieć tragiczne w skutkach konsekwencje.

Polecamy również: naturalne suplementy  diety jako wsparcie w profilaktyce zdrowotnej.  

Nadesłał:

Sklep ekologiczny
http://www.ekoplace24.pl/

Wasze komentarze (0):


Przepisz kod:
Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl