Bajgle, doskonała propozycja na drugie śniadanie lub lunch


2018-03-02
Jak mówią przekazy historyczne, tradycyjne bajgle wywodzą się najprawdopodobniej z Krakowa. Później, razem z podróżującymi za ocean osadnikami, dotarły do Ameryki Północnej, a konkretnie na Manhattan. Od tego momentu stały się ulubioną formą lunchowej przekąski w USA.

Jak mówią przekazy historyczne, tradycyjne bajgle wywodzą się najprawdopodobniej z Krakowa. Później, razem z podróżującymi za ocean osadnikami, dotarły do Ameryki Północnej, a konkretnie na Manhattan. Od tego momentu stały się ulubioną formą lunchowej przekąski w USA. Z czasem, ze względu na swój niepowtarzalny smak i łatwość w przygotowaniu, ich popularność rozpowszechniła się na całym świecie. Obecnie doceniane są nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również ze względu na możliwość kulinarnych eksperymentów.

Wystarczy mała zabawa smakami i składnikami, które uwielbiamy, aby stworzyć naprawdę smakowitą przekąskę! Tradycyjny smak bajgla to połączenie serka philadelphia z łososiem. Sekret smacznych bajgli tkwi w sposobie przygotowania ciasta, które jest łatwe do wykonania w domu. Oczywiście możemy wykorzystać również gotowe pieczywo. A jako urozmaicenie naszych doznań smakowych, proponujemy tradycyjne bajgle połączyć z bakaliowymi nutami. Co powiecie na dodatek suszonej żurawiny w połączeniu z kozim serem lub pikantny sos z dodatkiem Złotych owoców ( miechunki peruwiańskiej), a może delikatny migdałowy twarożek jako baza przepysznego smaku? My jesteśmy na tak!

Przepis na ciasto (8 porcji) 

Składniki:

  • 3 szklanki i 2 łyżki ciepłej wody
  • 3 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki soli
  • Ziarna Bakalland do posypania : mak, sezam, pestki słonecznika bądź pestki dyni
  • 2 łyżki sody oczyszczonej

 

Mąkę przesiewamy do miski. Następnie 1 szklankę wody mieszamy z miodem, drożdżami, łyżeczką soli i dodajemy do mąki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto przez ok. 5 minut (do momentu aż nabierze jednolitej konsystencji). Gotowe ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 5 minut, po upływie tego czasu wyrabiamy je jeszcze przez chwilę. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, formujemy z niego kulę i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia formujemy z ciasta 8 kulek o tej samej wielkości, w środku każdej robimy dziurkę i formujemy w kształt bajgla. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Aby rozpocząć pieczenie wyrośnięte bajgle powinniśmy zanurzyć jeszcze w roztworze przygotowanym z 2 szklanek wody, łyżki miodu, sody i 2 łyżeczek soli. Każdego bajgla, gotujemy w roztworze przez ok minutę z każdej strony. Gotowe bajgle posypujemy ulubionymi ziarnami i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 20-25 minut.

 

Bajgle z warzywami i pikantnym sosem na bazie Złotych owoców

 

Składniki (2 porcje):

  • 2 bajgle (gotowe lub przygotowane samemu według przepisu)
  • 1 słodki pomidor
  • 1 czerwona cebula
  • Garść rukoli
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 opakowanie passaty pomidorowej
  • 1 czerwona papryka
  • 120 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
  • 1 papryczka chilli
  • Sól i pieprz do smaku

 

Na patelni podsmażamy pokrojoną paprykę i passatę pomidorową, dodajemy Złote owoce (miechunkę peruwiańską) i posiekaną ostrą papryczkę. Podsmażamy jeszcze przez chwilę, aż składniki połączą się. Odstawiamy do wystudzenia. Bułki delikatnie grillujemy na patelni lub opiekamy w tosterze (tak aby były ciepłe). Następnie na bajgle nakładamy wszystkie pokrojone wcześniej składniki i gotowy sos. Gotowe bajgle możemy podać z pieczonymi ziemniaczkami.

 

Bajgle z serem kozim, oliwkami i suszoną żurawiną

 

Składniki (2 porcje):

  • 2 bajgle (gotowe lub przygotowane samemu według przepisu)
  • 4 plastry szynki konserwowej
  • 200 g sera koziego
  • 100 g oliwek
  • 2 gałązki koperku
  • 1 gałązka świeżej bazylii
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 100 g Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland

 

W tosterze lub na patelni do grillowania podgrzewamy pieczywo. Następnie układamy na nim szynkę konserwową. Ser kozi kroimy w kostkę, koperek, oliwki siekamy i układamy na pieczywie, dodajemy suszoną żurawinę i wszystko polewamy miodem. Na koniec bajgle ozdabiamy listkiem bazylii.

 

Bajgle z mozzarellą i twarożkiem migdałowym

 

Składniki:

  • 2 bajgle (gotowe lub przygotowane samemu według przepisu)
  • Garść rukoli
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 100 gram mozzarelli
  • 200 g Migdałów blanszowanych Bakalland
  • 4 łyżki mleka roślinnego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

  Migdały zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 30 minut do namoczenia. Następnie w blenderze umieszczamy mleko roślinne i migdały i miksujemy wszystko na gładką masę. W tosterze lub na patelni do grillowania podgrzewamy pieczywo. Następnie smarujemy pieczywo twarożkiem migdałowym, układamy na nim rukolę, pokrojoną mozzarellę i pomidorki koktajlowe. 

Nadesłał:

Agnieszka Cieślarek

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl