Bakalie i orzechy


2015-03-09
Bakalie i orzechy potrafią nadać potrawom wyjątkowy posmak, warto dowiedzieć się o nich czegoś więcej.
Bakalie, orzechy oraz wiórki znajdują zastosowanie w światowej kuchni od bardzo dawna. Patrząc na ostatnie stulecie polskiej kuchni można powiedzieć, że jest to przede wszystkim dodatek do wypieków – często używany w dużych ilościach na święta czy ważniejsze uroczystości rodzinne. Obecnie sytuacja nieco się zmienia, kuchnie świata coraz mocniej przenikają do kuchni polskiej, a więc zastosowanie produktów tak dobrze nam znanych znajduje nowe oblicza. Najszersze zastosowanie w tych trzech rodzajach produktów mają orzechy – wysoko kaloryczne, ale bardzo zdrowe produkty, które obecnie dodaje się nie tylko do ciast, ale spożywa w wielu różnych potrawach, a niejednokrotnie podawane są osobno jako przekąska. Bakalie coraz częściej dodaje się do owsianek, płatków kukurydzianych lub sałatek, chcąc nadać potrawie słodki smak. Przenikanie smaków to mocna strona nowoczesnej kuchni – niebanalne połączenia, często połączenia zaskakujące. Warto wiedzieć, że już dawno przestały obowiązywać sztywne zasady w kuchni i tak zwane „prawidłowe stosowanie” odpowiednich produktów. Obecnie łączymy ze sobą wiele składników, chociaż niejednokrotnie błędnie z punktu widzenia dietetycznego. Warto w swojej kuchni zwrócić uwagę na zasady zdrowego odżywiania i starać się nie łączyć pewnych składników ze sobą, gdyż ich połączenie po prostu nie służy naszemu organizmowi. Z drugiej strony, jeśli jakaś potrawa jest naszą ulubioną i chociaż jej połączenie nie do końca spodobałoby się dietetykowi, raz na jakiś czas można sobie na nią pozwolić. Dlaczego? Ponieważ jedzenie to przede wszystkim przyjemność. Zobacz więcej

Nadesłał:

sanduciorbas

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl