Ceremonie picia herbaty


2015-07-07
Herbata jest napojem znanym ludzkości już od X wieku przed naszą erą. Z Chin została przywieziona do Japonii, a następnie poznał ją cały świat. Przez wieki rozwinęły się interesujące zwyczaje związane z piciem naparu z herbacianych liści.

Chińska ceremonia parzenia herbaty


W Państwie Środka obserwuje się odwieczny ruch natury i dąży do równowagi. Wszystkie elementy wchodzące w skład ceremoniału parzenia i picia herbaty posiadają symboliczne znaczenie. Przed ceremonią wszystkie naczynia są podgrzewane za pomocą wlania do nich ciepłej wody. Chińczycy zalewają liście w w małej czarce z pokrywką – zwanej Gaiwan - wodą o temperaturze 80 stopni Celsjusza. Gdy liście się rozwiną powinny być na równi z linią wody. Stojąca woda jest nieczysta, więc wylewa się ją. Herbata jest zalewana ponownie i przelewana do czarek przeznaczonych do wąchania naparu. Dopiero później przelewa się napar do mniejszych czarek, które służą do picia. Cała ceremonia trwa dłużysz czas, co nadaje jej podniosłości.


Japońska ceremonia picia herbaty


Kraj kwitnącej wiśni także słynie z rytuałów związanych z piciem herbaty. Japońska ceremonia jest jeszcze bardziej rozbudowana od chińskiej. Jest głęboko związana z japońską kulturą, okazywaniem szacunku wszystkim istotom oraz szukaniem wewnętrznej harmonii. Ceremonia polega również na oderwaniu od codzienności i zgiełku świata. Tradycyjny ceremoniał zaczyna się od wyciszającego spaceru po ogrodzie. Wszyscy goście spotykają się przy ławeczce i wybierają gościa honorowego, który zna się na etykiecie. Następnie wszyscy nabierają wody ze źródełka, aby oczyścić ręce i usta, a symboliczne ciało i duszę. Potem przechodzi się do małego pawilonu, który posiada malutki otwór wejściowy – przejście przez niego zrównuje uczestników ceremonii. Wszyscy zajmują miejsca i gospodarz zaczyna przygotowywać naczynia, czyli przeciera miseczki, a następnie bambusową łyżeczką nabiera herbatę i wsypuje ją do miseczki. Z czajniczka stojącego na palenisku nabiera wody i nalewa ją do miseczki z herbatą. Gotową herbatę miesza i podaje pierwszemu z gości. Ten powinien podziękować, obrócić czarkę dwa razy zgodnie z ruchem wskazówek zegara, napić się i wytrzeć kciukiem miejsce, którego dotykał ustami. Pustą miseczkę oddaje się mistrzowi, on ją przemywa i nalewa herbatę dla kolejnej osoby. Cała ceremonia odbywa się w ciszy i skupieniu.


Angielski tea time


Wszyscy znają słynne angielskie five o'clock, oznaczające porę picia herbaty. Herbata pojawiła się w Anglii w 1658 roku, przywieziona przez Thomasa Garrawaya. Kilka lat później napar z liści zadomowił się na królewskim dworze, a następnie trafił pod strzechy. Brytyjczycy przed zaparzeniem herbaty rozgrzewają czajniczek, a następnie zalewają liście dwukrotnie i parzą po 5 minut. Gotową herbatę nalewa się do rozgrzanych filiżanek. Wyspiarze preferują herbatę z mlekiem – mleko nalewa się do filiżanek najpierw, a do niego dolewa herbaty. Odwrotna kolejność pogarsza smak i aromat oraz jest uważana za towarzyski nietakt. Elegencki serwis do herbaty możesz kupić tutaj



Nadesłał:

Natasza Bednarek

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl