Co drzemie w dżemie


Co drzemie w dżemie
2015-04-02
Stając przed sklepową półką z przetworami owocowymi często zastanawiamy się, co wybrać. Czym tak naprawdę różni się dżem od konfitury, a marmolada od powideł?

W naszych głowach pozostał z dzieciństwa obraz bulgoczącego na ogniu garnka wypełnionego wrzącą, lśniącą, karminową masą smażonych przez babcię wiśni. Ale czy to były konfitury? A może powidła? Stovit pomaga rozwiać te wątpliwości i zdradza, co drzemie pod poszczególnymi etykietami.

 

Rodzaje owocowych przetworów, jakie możemy dziś znaleźć na rynku to nie kwestia marketingowego urozmaicenia oferty, ale efekt różnych sposobów obróbki owoców. O tym, co powstanie z truskawek czy jabłek decyduje ich zawartość w gotowym produkcie, stopień ich przetworzenia oraz ilość dodanego cukru. Proporcje są regulowane przez odpowiednie rozporządzenia prawne.

 

Dżem to sztandarowy produkt marki Stovit. Wyróżnia się konsystencją – całe lub rozdrobnione owoce są gotowane i żelowane w powstałej przy gotowaniu masie. Większość dżemów zawiera co najmniej 35% owoców. Wyjątek stanowi czarna porzeczka (28%). Wszystkie dżemy Stovit są niskosłodzone, co oznacza, że zawartość cukru wynosi pomiędzy 28% a 50%. Dzięki temu nie mamy uczucia przesłodzenia, a w produktach da się wyczuć wyraźny smak charakterystycznych owoców. Dżemy są uniwersalnym dodatkiem do kanapek, naleśników i rozmaitych wypieków.

 

Konfitura to produkt z nieco wyższej półki. Wykorzystane są w niej owoce w całości lub w dużych kawałkach otulone półpłynną lub lekko zżelowaną masą. Konfitura zawiera więcej owoców niż dżem – nie mniej niż 50%. Jest też mniej słodka – w niskosłodzonej wersji znajduje się najwyżej 45% cukru. To produkt, po który chętnie sięgamy chcąc podkreślić smak delikatnych ciasteczek, francuskiego ciasta czy kruchych rogalików. Doskonale nadaje się też do podania na spodeczku jako dodatek do filiżanki mocnej herbaty.

 

Powidła swój charakterystyczny smak zawdzięczają długiej obróbce cieplnej owoców, które w efekcie przybierają formę smarownej, gęstej masy pełnej kawałków miąższu i owocowych skórek. Do przygotowania 100 gram powideł potrzeba co najmniej 160 gram owoców. Zawartość cukru to nie mniej niż 54%. Powidła smakują wyśmienicie ze świeżym pieczywem, ale także jako masa do przełożenia piernika lub dodatek do mięsa.

 

Marmolada powstaje w wyniku gotowania przecieru owocowego z cukrem. Ze względu na swoją gęstą, zwartą konsystencję doskonale nadaje się zarówno do nadziewania wypieków, jak i do smarowania kanapek. Zawartość owoców w marmoladzie miękkiej nigdy nie jest mniejsza niż 80%, twarda zaś wymaga 110 gram owoców na 100 gram produktu. Większa niż w pozostałych przetworach jest ilość cukru – w marmoladzie miękkiej – nie mniej niż 57%, a w twardej – nie mniej niż 60%.

 

Warto dodać, że o smaku wszystkich rodzajów przetworów, oprócz dbałości o zachowanie odpowiednich proporcji, decyduje także najwyższa jakość wykorzystanych surowców. Tylko ze świeżych i pełnowartościowych owoców Stovit przygotowuje swoje przetwory, opierając je na tradycyjnych recepturach. W tak dopracowanej i zróżnicowanej ofercie każdy smakosz znajdzie coś dla siebie.

 

 

Więcej na www.stovit.com.pl

Nadesłał:

Arni

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl