Co podać na kinderbalu?


Co podać na kinderbalu?
2014-05-15
Przyjęcie dla dzieci to doskonała okazja, aby wykazać się kulinarną fantazją. Musi być kolorowo i smacznie, bo mały gospodarz i jego goście są wymagający.

Poniżej zdradzamy, jak w menu przemycić zdrowe składniki, np. owoce i warzywa czy dietetyczne mięso z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia, żeby maluchy wróciły do domu najedzone i zadowolone.

 

Wyzwanie jest duże, bo zadowolić trzeba nie tylko najmłodszych, ale też ich rodziców. Tylko jak znaleźć kompromis pomiędzy uwielbianymi przez dzieci daniami z fast foodów, a dążeniem rodziców, żeby ich pociechy odżywiały się zdrowo? Wbrew pozorom możliwości jest sporo.

 

Kluczem do sukcesu jest sposób podania. Kolor, zabawne motywy i atrakcyjne kształty sprawią, że dzieci będą z apetytem jadły zdrowe przekąski. Wystarczą wielobarwne naczynia, nietypowe kształty słomek czy np. uśmiechnięte buźki z jarzyn na kanapkach, żeby proste dania zamieniły się w prawdziwą ucztę. Dlatego dbaj o to, żeby każdej potrawie nadać atrakcyjną formę. Nawet owoce i warzywa, na które maluchy z reguły kręcą nosem, mogą cieszyć się powodzeniem na kinderbalu. Wystarczy przemycić je w tzw. shake’ach – czyli zmiksować z mlekiem i odrobiną śmietany. W takiej kolorowej wersji są niezwykle apetyczne!

 

A danie główne? Cóż jest bardziej lubianego przez dzieci niż hamburgery? Czemu więc nie podać ich na przyjęciu? Żeby było zdrowo i smacznie, zrób je własnoręcznie. Wybierz pełnoziarniste pieczywo, a do środka włóż mięso z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia, które przez dietetyków jest szczególnie polecane dzieciom, gdyż zawiera dużo składników mineralnych i witamin oraz jest lekkostrawne i mniej tłuste. Który mały niejadek oprze się takiej przekąsce?

 

 

 

Potrzebujesz:

·         1 czerwonej cebuli

·         1 pęczka posiekanej kolendry

·         100g posiekanego masła

·         2 rozgniecionych ząbków czosnku

·         2 łyżek oliwy z oliwek

·         4 okrągłych bułek

·         4 plastrów sera żółtego

·         4 łyżek ketchupu

·         600g mielonego mięsa z uda Kurczaka Zagrodowego z Podlasia

·         kminu rzymskiego

·         pieprzu czarnego grubo mielonego

·         pokrojonego w kostkę miąższu z 4 dojrzałych pomidorów

·         soku z ½ limonki

·         soli

·         wędzonej słodkiej papryki

 

Mięso połącz z masłem, kolendrą, sosem chilli i czosnkiem. Całość dokładnie wymieszaj, doprawiając w trakcie do smaku, a następnie uformuj 4 hamburgery. Pomidory połącz z sokiem z limonki, oliwą i cebulą. Na chwilę przed podaniem dopraw do smaku. Hamburgery upiecz na grillu (około 4 minut z każdej strony). Na każdym połóż plasterek żółtego sera oraz łyżkę ketchupu. Podawaj z przekrojoną i opieczoną na grillu bułką. Smacznego!

***

Kurczak Zagrodowy z Podlasia dostępny jest w ofercie Grupy Drosed – Specjalisty od drobiu –w postaci całej tuszki w cenie ok. 11,99-12,99 zł/kg, jak i elementów z kurczaka − filet, noga, skrzydła, udo, podudzie − w cenie od ok. 13,50 zł/kg do ok. 23,99 zł/kg w zależności od rodzaju elementu.

 

Nadesłał:

JBcomm

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl