Coś słodkiego, czyli krem sezamowy – 5 sposobów na jego wykorzystanie


Coś słodkiego, czyli krem sezamowy – 5 sposobów na jego wykorzystanie
2018-04-24
Każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego. Niestety większość z nas sięga wtedy po najpopularniejsze słodkie przekąski, które w swoim składzie mają przede wszystkim cukier, przez co ich nadmiar może powodować różne powikłania zdrowotne.

 Najwyższa pora zmienić przyzwyczajenia i spróbować naturalnego, ale słodkiego przysmaku, czyli kremu sezamowego!

Pasta tahini przygotowywana jest z uprażonych nasion sezamu, które są skarbnicą wapnia, a także bogatym źródłem przeciwutleniaczy oraz fitosteroli, czyli substancji, które dbają o prawidłową pracę serca. W polskiej kuchni orientalny krem sezamowy nie jest jeszcze bardzo popularny, dlatego warto skorzystać ze sprawdzonych przepisów na jego wykorzystanie.

Naleśniki z tahiną

·         2 jajka

·         1 szklanka mleka

·         1 szklanka wody gazowanej

·         0,5 szklanki oleju

·         ¾ szklanki mąki

·         3 łyżeczki cukru

·         Szczypta soli

·         Tahina marki Jasmeen

·         20 dag zmielonych orzechów włoskich

Przygotuj ciasto naleśnikowe - zmiksuj jajka, mleko, mąkę, wodę gazowaną, olej, cukier i sól na jednolitą masę. Następnie usmaż cienkie naleśniki. Przed podaniem posmaruj tahiną, posyp orzechami i złóż w trójkąty

Tahina jako dip

·         Wafle ryżowe

·         Ulubione owoce

·         Tahina marki Jasmeen

·         Miód

W miseczce wymieszaj krem sezamowy z odrobiną miodu. Połamane wafle ryżowe lub umyte i pokrojone owoce „zamaczaj” w przygotowanym dipie.

Sezamowe muffiny

·         1 i 3/4 szklanki mąki pszennej

·         150 gram masła

·         1/3 szklanki cukru

·         3 jajka

·         2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

·         6 łyżek pasty Tahina marki Jasmeen

·         Sypki sezam do ozdoby

Masło i cukier utrzyj mikserem na gładką masę, w trakcie miksowania dodawaj pojedynczo jajka. Następnie przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszaj do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Wkładaj po jednej łyżce do foremek na muffiny, następnie połóż łyżeczkę pasty sezamowej i przykryj kolejną łyżką ciasta. Na koniec posyp ziarnami sezamu. Piecz około 25 min w temperaturze 160 stopni.

Tarta z owocami

·         3 banany

·         250 gram herbatników

·         50 gram miękkiego masła

·         1 opakowanie pasty Tahina marki Jasmeen

Rozdrobnij herbatniki i połącz z masłem. Przygotowane ciasto przełóż do formy na tartę ( ok. 24 Ø), dokładnie dociskając. Schowaj do lodówki na 4 godziny. Następnie posmaruj pastą sezamową i ułóż pokrojone w plasterki banany.

Tahina w roli głównej

·         200 gram Tahiny marki Jasmeen

·         4 łyżki miodu

·         Ziarna słonecznika do ozdoby

Ucieraj tahinę z miodem do całkowitego połączenia. Jeśli otrzymana chałwa będzie za mało słodka dodaj trochę miodu. Następnie przełóż do pojemnika, posyp ziarnami słonecznika i schowaj do lodówki. Po kilku godzinach chałwa będzie gotowa.

Smacznego !

Nadesłał:

38PR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl