Dlaczego jesienią warto jeść śledzie?


Dlaczego jesienią warto jeść śledzie?
2017-09-29
Śledzie zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki czemu korzystnie wpływają na pracę serca, pamięć i wzmacniają odporność.
Na uwagę szczególnie zasługują kwasy OMEGA-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i sercowo-naczyniowego – rozszerzają naczynia krwionośne i zapobiegają tworzeniu się zakrzepów. Śledzie są też źródłem witamin A, D, E i B12, a także potasu, żelaza, jodu, cynku, fosforu i miedzi, czyli tego wszystkiego, co sprzyja zachowaniu ładnego wyglądu, zdrowia i dobrego samopoczucia. Pozwalają nam cieszyć się dobrą pamięcią i pozytywnym nastrojem. Zamiast czekać do świąt, warto włączyć śledzie do codziennej diety już teraz – jesienią, kiedy mamy coraz mniej światła dziennego i szczególnie potrzebujemy dań wpierających naszą codzienną energię i koncentrację.
Śledzie są też źródłem witamin A, D, E i B12, a także potasu, żelaza, jodu, cynku, fosforu i miedzi, czyli tego wszystkiego, co sprzyja zachowaniu ładnego wyglądu, zdrowia i dobrego samopoczucia. Pozwalają nam cieszyć się dobrą pamięcią i pozytywnym nastrojem. Zamiast czekać do świąt, warto włączyć śledzie do codziennej diety już teraz – jesienią, kiedy mamy coraz mniej światła dziennego i szczególnie potrzebujemy dań wpierających naszą codzienną energię i koncentrację.
 
Śledzie, mimo iż są rybami tłustymi, co ciekawe wcale nie dostarczają zbyt wielu kalorii (w 100 g jest tylko ok. 150 kcal). Na dodatek zawarte w nich składniki odżywcze przyspieszają spalanie tłuszczu i ułatwiają przemianę materii. Pewnie dlatego śledź staje się coraz bardziej popularną rybą, a po latach pojawiania się na polskich stołach głównie w okresie świątecznym, coraz częściej znajdujemy go w całorocznym menu dobrych restauracji. Warto włączyć go także do stałego domowego jadłospisu. Filety ze śledzia w sosie pomidorowym Graal 170g to propozycja, którą zawsze warto mieć w domu. Możemy zjeść je jako samodzielną przekąskę albo wypełnić filetem świeżą bułkę, tworząc pysznego fishburgera. Filet ze śledzia doskonale połączy się z makaronem, tworząc rybne spaghetti na kolację lub z twarożkiem na śniadanie. Na bazie śledzia możecie zrobić też pyszną lekką pastę rybną a’ la domowy paprykarz, mieszając konserwę z ryżem, cebulką, natką pietruszki i jajkiem na twardo. Pasta będzie idealna na kanapkę, a także na chrupkie lub ryżowe pieczywo czy na przykład na placuszki orkiszowe. Inspiracjom śledziowym nie ma końca, a ich wartości odżywcze będą nam służyć jesienią, dodając energii, wspierając nasze zdrowie i koncentrację. Dlatego gorąco zachęcamy, żeby nie czekać i jeść śledzie nie tylko od święta, na przykład w Boże Narodzenie, ale już teraz na stałe wprowadzić do codziennej diety. 

Nadesłał:

Paulina Rucińska

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl