Gra w kolory: żółty


Gra w kolory: żółty
2017-04-04
Słońce to naturalny antydepresant. Bez względu na porę roku możemy serwować je sobie… na talerzu. Wystarczy aby w codziennej diecie nie zapominać o żółtych warzywach i owocach.

Ich sekretem są karotenoidy – to właśnie tym naturalnym barwnikom, żółte warzywa zawdzięczają swój słoneczny kolor. Te przeciwutleniacze nie tylko chronią same warzywa przed szkodliwym wpływem działaniem UV, lecz również stanowią ochronną tarczę dla każdego człowieka, który pamięta o nich w swoim codziennym jadłospisie. Działają jak odkurzacz w walce z wolnymi rodnikami. To szczególnie ważne, jeśli w naszym otoczeniu nie brakuje smogu czy innych zanieczyszczeń. Przyspieszają i wspierają pracę mózgu, wspomagając koncentrację. Działają na organizm pobudzająco, równocześnie kojąc nerwy i wpływając pozytywnie na nastrój. Dzięki zawartej w nich dużej dawce witaminy A, wspierają organizm w walce z upływem czasu – poprawiają wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Również witamina A to swoiste remedium na problemy z widzeniem.

 

Moc drzemie w kukurydzy

Wszystkim, którym zależy na zachowaniu smukłej sylwetki oraz wparciu metabolizmu organizmu, pomoże kukurydza. Te słodkie, żółte ziarenka zawierają w sobie witaminy z grupy B oraz cały wachlarz soli mineralnych, takich jak: żelazo, fosfor czy potas. Obniża ciśnienie oraz poziom złego cholesterolu, wpierając przy okazji wątrobę oraz układ moczowy. Jest lekkostrawna, a przy okazji zawiera duże ilości budującego organizm białka. Co ważne, nie zawiera glutenu, dlatego może być spożywana przez osoby chorujące na celiaklię. Z jej pomocą przygotujemy nie tylko kolorowe sałatki – doskonale sprawdzi się również w daniach na ciepło. Znana przede wszystkim z dań kuchni meksykańskiej, doda smaku zapiekankom czy pizzy, a nawet aromatycznej zupie w wersji orientalnej.

 

 

Na trawienie – cieciorka

Znana od tysięcy lat, szczególną sławę zdobyła w Azji oraz nad Morzem Śródziemnym, gdzie stanowi jeden z filarów tradycyjnej kuchni. Jest prawdziwą bombą bardzo dobrze przyswajalnego białka. Reguluje ciśnienie krwi, zmniejszając tym samym ryzyko chorób serca. To doskonała broń w walce z anemią, dzięki wysokiej zawartości żelaza. Znajdziemy w niej nawet ponad 8 g błonnika na 100 g tych żółtych ziaren. Wspiera on trawienie, poprawia metabolizm i zmniejsza poziom wchłaniania się do krwi węglowodanów. Zawarte w ciecierzycy witaminy z grupy B, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Warto dołączyć ją do codziennej diety, nie tylko ze względu na jej nieco słodkawy, subtelnie fasolowo-orzechowy smak, ale również na niską kaloryczność.

 

Oba żółte warzywa Dawtony znajdziemy w sklepach, w cenach odpowiednio: Cieciorka
2,79 zł/ 400 g, Kukurydza gold 2,89 zł/ 340 g.

 

Aby koloru żółtego nie zabrakło w naszej diecie, Dawtona proponuje szybki przepis
na apetyczną pastę.

 

Pikantny hummus z kukurydzą

Składniki:

·         1 puszka Cieciorki Dawtony

·         ½ puszki Kukurydzy gold Dawtony

·         2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego

·         ½ małej papryczki chili

·         50 ml wody

·         5 łyżek oliwy

·         2 łyżeczki pasty tahini (opcjonalnie)

·         sól do smaku

·         świeże zioła: pietruszka, bazylia, kolendra

 

Przygotowanie:

Cieciorkę oraz kukurdzę miksujemy na gładką masę, dodając wodę, oliwę i pastę tahini. Papryczkę chili oraz czosnek drobno kroimy, dodajemy do masy, ponownie miksujemy i doprawiamy solą do smaku.  Podajemy z posiekanymi ziołami i świeżym pieczywem.

Nadesłał:

JBcomm

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl