Jak dbać o formy do ciasta?


2015-12-13
Każdy łasuch wie, że najlepsze ciasto, to domowe ciasto. Dzięki własnoręcznemu pieczeniu można dowolnie decydować, która masa będzie idealna, jakie ozdoby dobrać i przede wszystkim – na co konkretnie masz ochotę.

Upieczenie blachy ciasta jest znacznie tańsze, niż zakup słodkości w cukierni, a do tego ma się pewność, że zrobione jest ono z dobrych, naturalnych składników. Aby wypiek był zdrowy i smaczny należy w odpowiedni sposób dbać o formy.


Przede wszystkim o foremki i blachy do pieczenia należy dbać już od pierwszego pieczenia. Większość z nich pokryta jest powłoką, która ma na celu zapobiec przywieraniu ciasta do powierzchni, jednak nie zawsze jest ona skuteczna - nawet najlepszej gospodyni z pewnością przydarzyło się chociaż raz przypalić wypiek. Jego resztki ciężko jest usunąć, co kusi, aby wyczyścić je za pomocą metalowych gąbek lub doskrobać widelcem lub nożem. W żadnym wypadku nie można tak robić - spowoduje to uszkodzenie powłoki i dalsze przywieranie ciasta. W podobnej sytuacji należy namoczyć blachę i czekać, aż pozostałości po cieście same odejdą.

 

Przed pieczeniem warto w odpowiedni sposób zabezpieczyć blachę, na przykład natłuszczając ją lub wykładając specjalnym papierem.


Forma do ciasta po każdym pieczeniu powinna być dokładnie umyta oraz osuszona. Jeśli będzie ona chowana do szafki mokra będzie bardzo szybko rdzewiała, co będzie źle wpływało na jakość i smak wypieków, a co ważniejsze - będzie niekorzystne dla zdrowia. Jak już było wcześniej wspomniane - blach nie należy również myć szorstkimi, metalowymi gąbkami ani silnie żrącymi detergentami - będą uszkadzały powierzchnię.


Ceramiczne, szklane i silikonowe (np. takie) są znacznie mniej wymagające w utrzymaniu w czystości - bez problemu można myć je w zmywarce, a dwie pierwsze są odporne na zarysowania, można więc pozwolić sobie na usunięcie resztek ciasta za pomocą metalowej gąbki.


Formy do ciasta, jak każde naczynie kuchenne, wymagają odpowiedniego traktowania. Dzięki temu będą służyły latami i nie będą źle wpływały na smak słodkich wypieków.

Nadesłał:

JustynaZ

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl