Jak gotować z głową?


2015-04-03
Któż z nas nie lubi domowych posiłków przygotowywanych tradycyjnymi metodami? Pyszne zupy, gulasze, duszone mięso, warzywa z ryżem, makarony, zapiekanki, łazanki i bigos. Ulubionych potraw jest na świecie tak wiele jak wielu jest jego mieszkańców.

Niezależnie od narodowości, stylu i sposobu życia, wyznania, rasy i przekonań, każdy z nas powinien dbać o to by odżywiać się zdrowo jedząc posiłki bogate w wartości odżywcze i witaminy. Warto zadbać zatem by nasze jedzenie było nie tylko smaczne, ale i przygotowywane w sposób bezpieczny i jak najbardziej ekonomiczny.


Umiejętność szybkiego gotowania niewykluczającego z diety ważnych składników mineralnych, to nie lada sztuka i wyzwanie stawiane przed niejedną gospodynią domową. Doświadczone kucharki wiedzą, że zdrowe gotowanie to szybkie gotowanie, charakteryzujące się przygotowywaniem  potraw w jak najkrótszym czasie. Zbyt długa obróbka termiczna przygotowywanych dań to strata nie tylko czasu, ale i pieniędzy.Nieekonomiczne podejście do gotowania, generujące dodatkowe koszty to bardzo często efekt… niewiedzy.

Istnieje szereg sposobów pozwalających na bardziej ekonomiczne przygotowywanie potraw. Jedną z nich jest znajomość podstawowych zasad  kucharskich takich jak, krótkie smażenie mięsa na patelni, a następnie zalewanie go gorącą a nie (jak powszechnie się utarło) zimną wodą . Podobnie powinno postępować się w przypadku gotowania ziemniaków. Te znane od pokoleń warzywa powinno zalewać się wodą gorącą, dzięki czemu nie tracą swoich bogatych właściwości odżywczych.


Czas i energię zachowamy też gotując dania jednogarnkowe, lub przygotowując potrawy z jednodniowym wyprzedzeniem (np. gotując ziemniaki, możemy ugotować ich więcej i na następny dzień wykorzystać je do klusków lub kopytek).


 Kolejnym sposobem na ekonomiczne gotowanie jest inwestycja w dobry sprzęt kuchenny. Ogromną oszczędność czasu i prądu zapewnimy sobie nabywając patelnię na indukcję. Nie od dziś wiadomo, że gotowanie indukcyjne jest szybkie i zdrowe, warto więc pomyśleć o dobrym sprzęcie pozwalającym na bezpieczne gotowanie. W dobie stale rozwijającego się postępu technologicznego, obecnie proponowane patelnie i garnki na indukcję nie nagrzewają się, są łatwe w utrzymaniu i co najważniejsze zużywają mniej prądu. Dlatego też są bezpieczne zarówno dla nas jak i naszych domowników.


Obecnie na rynku istnieje wiele produktów nadających się do kuchenek indukcyjnych, zarówno patelnie na indukcję, jak i garnki dostępne są w wielu wariantach kolorystycznych i w bardzo wielu rozmiarach. Obecnie produkowane są już wszystkie typy patelni na indukcję, od tych tradycyjnych ze spłaszczonym dnem i zaokrąglonymi bokami, po głębokie woki, płaskie do naleśników, z wgłębieniami do smażenia jajek i do grillowania. Ostatnio pojawiły się w sprzedaży także patelnie do klusek i racuchów.


Niestety, ceny patelni na indukcję nie są najniższe, jednakże w porównaniu z dobrej jakości patelniami teflonowymi wcale nie wypadają tak blado, jak powszechnie jest uznawane.

Źródło: Cook Store

Nadesłał:

Hassel Von Hoff

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl