Jak utrzymać na ład w szufladzie?


Jak utrzymać na ład w szufladzie?
2018-03-16
Utrzymanie porządku w kuchennych szufladach nie jest prostą sztuką. Są jednak rozwiązania, które ułatwiają to zadanie. Mata antypoślizgowa, organizatory na przyprawy i odpowiednio wyprofilowane uchwyty sprawią, że w szufladach zawsze panować będzie ład.
Każdy, kto choć raz zastosował w swojej kuchni szuflady, z pewnością bez chwili wahania potwierdzi, że sprawdzają się one o niebo lepiej niż tradycyjne szafki z otwieranymi drzwiczkami. Oferując pełny wysuw i duży udźwig, systemy typu Comfort Box czy Slim Box marki REJS umożliwiają łatwiejszy dostęp do wszystkich przechowywanych pod blatem produktów. Po otwarciu szuflady od razu widzimy całą jej zawartość – nawet tę chowającą się w głębi. Każdy z artykułów możemy też bez problemu wyjąć. I to bez konieczności przesuwania innych, niepotrzebnych w danej chwili rzeczy. 
Jednak uniknięcie bałaganu w szufladach, w których przechowujemy naprawdę wiele produktów, wcale nie jest proste. Zwłaszcza gdy mowa o drobiazgach – sztućcach, niewielkich pojemniczkach na przyprawy, akcesoriach typu korkociąg, nóż do pizzy czy scyzoryk, których w każdej kuchni jest po prostu mnóstwo! 
Jak zaprowadzić porządek? Rozwiązaniem są nowoczesne systemy organizacji proponowane przez firmę REJS. Oto trzy recepty na najczęściej występujące problemy.
Dodaj smaku
Niekiedy w torebeczkach, innym razem w pojemniczkach… przyprawy są obecne w każdej kuchni. Co nie znaczy, że ich znalezienie jest proste. Przeszukiwanie pudełek pełnych wcześniej napoczętych torebek jest czasochłonne, a do tego na ogół kończy się wysypaniem zawartości. A wystarczy przesypywać pełne smaków i zapachów proszki i ziarenka do odpowiednio przygotowanych pojemniczków. 
Organizator na przyprawy REJS pozwala na ich ułożenie w taki sposób, że już po otwarciu szuflady widzimy zawartość poszczególnych, szklanych słoiczków (również dostępnych w ofercie producenta z Rypina). Nie musimy więc ich podpisywać, lub co gorsza każdorazowo wyjmować i sprawdzać ich zawartości. Dodatkowo szczelne zamknięcie eliminuje ryzyko wysypania się przypraw i zapobiega wietrzeniu ziół.
Na drobiazgi
Szuflady w sposób szczególny sprawdzają się w przechowywaniu niewielkich produktów 
o nieregularnym kształcie. Korkociągi i korki, scyzoryki, ale również zapasowe klucze, tubki 
z klejem, pojemniki z wykałaczkami, sznurki i gumki recepturki, zapałki i zapalniczki… można by tak wymieniać w nieskończoność. Te drobiazgi nie tylko lubią się gromadzić, ale i plątać. Przy każdym otwieraniu i zamykaniu szuflady, przesuwają się i burzą ustanowiony porządek. 
Godnym uwagi, a zarazem bajecznie prostym rozwiązaniem tego problemu są maty antypoślizgowe. Dzięki możliwości przycinania ich na pożądany wymiar, można je idealnie dostosować do rozmiaru szuflady. Zabezpieczą jej dno przed zarysowaniem, ułatwią utrzymanie czystości (wystarczy je wyjąć i umyć), a do tego zwiększą komfort użytkowania. Wykonane z tworzywa wytłumią dźwięk towarzyszący odstawianiu twardych produktów. 
Zastawa
Dzięki dużemu udźwigowi, w szufladach trzymamy nie tylko niewielkie produkty, ale również ciężką zastawę stołową. Miski, talerze, platery są tu doskonale widoczne i łatwo dostępne, dzięki czemu podczas poszukiwań nie musimy przestawiać naczyń ryzykując ich pobicie. 
Problem pojawia się jednak, gdy chcemy na raz wyjąć kilka talerzy. Gdy są one ustawione 
w stosikach trudno pewnie je chwycić. Z drugiej strony wyjmowanie talerzy pojedynczo zajmuje wiele czasu. Warto pokusić się więc o specjalnie wyprofilowane, wykonane z drutu uchwyty. Z jednej strony rozwiązanie to znakomicie zabezpiecza przed przesuwaniem się talerzy, które są w nich ułożone jeden na drugim. Z drugiej zaś – umożliwia bezproblemowe wyjęcie całej zastawy i bezpieczne doniesienie jej do strefy jadalnej. Uchwyty można dopasować do wielkości talerzy. Dedykowane są do szuflad Comfort Box o wysokości 204 mm.

Nadesłał:

tk

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl