Dom » Ogrody

Jakie drewno do kominka?

Jakie drewno do kominka?
Zobacz więcej zdjęć »
Latem wielu z nas przygotowuje opał na zimę. W szczególności, jeśli chodzi o drewno do kominka, dlatego tutaj podpowiemy wam, które drewno do kominka jest najlepsze i co zrobić, aby przygotowywanie drewna na jesień i zimę szło szybko i sprawnie.

 Jakie powinno być drewno do kominka?

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przede wszystkim drewno do kominka powinno spełniać kilka ważnych aspektów. Po pierwsze powinno być gęste, suche i twarde, oraz mieć odpowiednią długość.

Jaką długość powinno mieć drewno do kominka?

Najwygodniej będzie, jeśli potniemy drewno na kawałki o długości od 20 do 30 cm. Ważne jest, aby drewno było przecięte również na swojej długości.

Który gatunek drewna jest najlepszy do kominka?

Jak już wcześniej wspomnieliśmy najlepsze jest drewno gęste, suche i twarde. O wielkości płomienia, ilości oddawanego ciepła, oraz ilości wytwarzanego dymu decyduje również stopień wysuszenia, przesychania i zawartość kory.

Zasada jest taka:

Im twardsze i wysuszone drewno, tym więcej wytworzy ciepła.

Najlepsze drewno do kominka:

Grab – Jego gęstość po wysuszeniu wynosi 830 kg na metr sześcienny, ma wysoką kaloryczność, ma długi czas spalania, a podczas tego procesu wytwarza niski płomień. Co ważne, zawartość kory wynosi około 7%. Warto wspomnieć również o tym, że wytwarza dużą ilość ciepła.

Jesion – to kolejne drzewo, które ma wysoką wartość gęstości (750 kg/m3), jest kaloryczne, twarde. Jedynym minusem jest tutaj trudność przy rąbaniu na mniejsze kawałki, ale z łuparką elektryczną nie powinniśmy mieć żadnych problemów.

Buk – to trzecie w kolejności drzewo patrząc pod kątem gęstości (730 kg/m3). Tutaj zawartość kory jest niska, również wynosi tylko 7%. Co ważne, jest wysokokaloryczne, czas spalania jest długi.

Dąb – Jego główną zaletą jest duża gęstość (710 kg/m3), a także duża kaloryczność, która podczas spalania wydziela dużo ciepła. Minusem jest tutaj duża zawartość kory, a także zawartość garbników.

Brzoza – Pali się szybko, ma mało substancji smolistych.

Olcha – Podczas spalania wydziela charakterystyczny aromat, jest często stosowana przy wędzeniu mięs.

Topola – Ma najniższą gęstość (460 kg/m3) i daje bardzo mało ciepła. Jest zazwyczaj wykorzystywana jako podpałka.

Drzewka owocowe – ich główną zaletą jest powolne spalanie oraz wydzielanie przyjemnego aromatu.

Co zrobić, aby ułatwić sobie przygotowywanie drewna do kominka?

W sklepie Przydomu.pl znajdą Państwo łuparki elektryczne, które po przyciśnięciu jednego guzika w prosty sposób przepoławiają kawałki drewna. Przygotowanie drewna do kominka z łuparką elektryczną jest banalnie proste.

 

 



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

AniaBb

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »