Jesień pełna grzybowych aromatów Poznaj przepis na zupę krem z kurek i czosnku


Jesień pełna grzybowych aromatów Poznaj przepis na zupę krem z kurek i czosnku
2017-09-19
Późne lato i początek jesieni to czas grzybobrania! W tym roku aura wyjątkowo sprzyja miłośnikom grzybów – w lasach pyszne skarby można znaleźć w ogromnych ilościach i przygotować z nich wyśmienite potrawy.

Aksamitna zupa krem z kurek i czosnku, z dodatkiem Słodkiej papryki, pikantnego Pieprzu czarnego, orientalnej Gałki muszkatołowej i aromatycznej natki Pietruszki, to przepis Appetity na aromatyczny jesienny lunch. Warto wykorzystać sezon na grzyby i przyrządzić danie pełne głębi smaku.

 

Zupa krem z kurek i czosnku

 

Składniki:

- 800 ml wody

- 20 dag kurek

- 4 ząbki czosnku

- 3 ziemniaki

- 1 łyżka oliwy

- 1 łyżeczka masła

- sól

- Pieprz czarny mielony Appetita

- Papryka słodka Appetita

- Pietruszka suszona nać Appetita

- Gałka muszkatołowa Appetita

 

Przygotowanie:

Oczyść kurki, obierz i umyj czosnek oraz ziemniaki. Większe grzybki przekrój na pół, mniejsze pozostaw w całości. Czosnek i ziemniaki pokrój w kostkę. W garnku rozpuść masło z oliwą, wrzuć czosnek do zrumienienia, dodaj większą część kurek, następnie ziemniaki i podsmaż całość przez ok. 5-6 minut. Dolej wodę, przypraw do smaku Pieprzem Czarnym, Papryką słodką i Gałką muszkatołową Appetita i gotuj przez  20 minut pod przykryciem. Następnie zmiksuj. Wlej zupę do talerzy, ułóż po kilka kurek. Posyp Pietruszką Appetita.

 

Smacznego!

Pieprz czarny mielony Appetita, 18 g, cena: ok. 1,40 zł

Papryka słodka Appetita, 20 g, cena: ok. 1,40 zł

Pietruszka suszona nać Appetita, 6 g, cena: ok. 1,40 zł

Gałka muszkatołowa Appetita, 8 g, cena: ok. 1,40 zł

 

Nadesłał:

Colian
http://colian.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl