Kaczka w miodzie lawendowym - pomysł na nietypowy prezent z okazji Dnia Kobiet


2014-03-07
Dzień Kobiet już jutro. Wielu panów zastanawia się zapewne nad prezentem. Kwiaty, czekoladki, biżuteria... To wszystko przecież już było! A może warto zaskoczyć swoją Panią i samodzielnie przygotować uroczysty obiad?
Kamil Szczawiński, szef kuchni w restauracji hotelu Golf Park Lipowy Most, podpowiada sprawdzony przepis na wyjątkowe, świąteczne danie – kaczkę w miodzie lawendowym z ziemniakami grattine i świeżymi sałatami.

Jak zapewnia kucharz, do przygotowania tej potrawy nie potrzeba ani specjalnych zdolności kulinarnych, ani wyjątkowych składników, a jedynie odrobina chęci i nieco czasu. Wszystkie potrzebne do przyrządzenia dania produkty znajdziemy w zasadzie w każdym supermarkecie.

- Umyte piersi kaczki w pierwszej kolejności musimy zamarynować w miodzie, soli morskiej i pieprzu. Wcześniej należy jednak ponacinać jej skórę. Mięso powinno pozostać w marynacie minimum godzinę przed przyrządzeniem, ale im wcześniej to zrobimy, tym z pewnością zyska na tym danie. Zamarynowane w ten sposób piersi smażymy na patelni bez tłuszczu od strony skóry. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 200 stopni – wyjaśnia Kamil Szczawiński, szef kuchni w Lipowym Moście.

Jak wyjaśnia ekspert, obrane ziemniaki kroimy w cienkie plastry. Następnie mieszamy je z wyciśniętym czosnkiem i odrobiną soli. Całość zalewamy śmietaną. Układamy na blasze i wstawiamy na godzinę do piekarnika. Na około 20 minut przed końcem pieczenia, na blachę wykładamy podsmażone piersi. Ważne, aby co ok. 20 minut przyciskać ziemniaki, aby się nieco „sprasowały”. Po upieczeniu kroimy ziemniaki w kwadraty lub grube plastry. Po wyjęciu z piekarnika kaczka powinna być w środku różowa.

Kroimy paprykę w kostkę, dodajemy krojone pomidory bez skórek z puszki, kilka łyżek miodu i ostrą paprykę. Przyprawiamy pieprzem i solą. Wszystko dusimy w rondelku lub na patelni na maśle, dodając odrobinę bulionu (może być z kostki), aż do uzyskania „miękkości” warzyw, przez około 10 minut.

- Kaczkę kroimy w plastry. Układamy ją na talerzu obok ziemniaków. Do miski wkładamy pomieszane sałaty, polewamy je sosem vinegret. Na koniec warzywami polewamy kaczkę. Całość możemy dodatkowo posypać odrobiną świeżego tymianku. I gotowe! - dodaje szef restauracji w Lipowym Moście.

Składniki dla 4 osób:
-pierś z kaczki 4 szt.
-ziemniaki 600 g
-czosnek  25 g
-śmietana 30% 150 ml
-sól, pieprz, miód
-papryka 100g, pomidory  z puszki 100g , ostra papryka 10g, masło 50g, bulion,
-sałaty dembolistna i rukola, sos vinegret.

Nadesłał:

publicum

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl