Karnawałowe wariacje smakowe z herbatą


Karnawałowe wariacje smakowe z herbatą
2018-01-17
Karnawał to kilka wyjątkowych tygodni w roku, kiedy o wiele częściej i chętniej uczestniczymy w zabawach i maskaradach. Ubieramy się wtedy w stroje ozdobione cekinami, falbanami czy wielokolorowe kreacje, a także ochoczo korzystamy z gotowych przebrań. W tym okresie możemy też „zaszaleć” z herbatą

Możemy też przygotować kolorowe napoje na bazie herbaty z dodatkami inspirowanymi karnawałem w Rio. Dzięki temu zachwycimy naszych znajomych i poczujemy ducha brazylijskiego karnawału.
Dekoracje

Podczas organizacji zabawy karnawałowej nie możesz zapomnieć o dekoracjach pokoju czy stołu. Pomyśl także o niekonwencjonalnych dodatkach, np. kolorowych kieliszkach albo sztućcach. Jeśli nie masz takiej zastawy, nie martw się ! Możesz przygotować własne symboliczne ozdoby.

DIY OZDÓB KARNAWAŁOWYCH:

Potrzebne materiały: kolorowa tektura, nożyczki, klej, mini szablon weneckiej maski, wstążki, sznurek, cekiny, kolorowe mazaki

Zmierz obwód szklanki, w której będziesz pił karnawałowe napoje i podziel go na pół. Wynik który uzyskasz to długość Twojej maski, wysokość ozdoby to koło 1/3 wysokości naczynia. Odrysuj na kolorowym kartonie szablon, następnie go wytnij. Ozdób maskę według własnej koncepcji używając mazaków, wstążek i cekinów. Na sam koniec zrób dwie małe dziurki na górze po przeciwnej stronie i przewlecz przez nie sznurek, owiń nim szklankę i zawiąż. Opcjonalnie możesz przykleić maskę taśmą klejącą.

Herbaciane napoje

Mając przygotowane ozdoby i dekoracje warto pomyśleć o zrobieniu oryginalnych napojów, które sprawią, że karnawałowy wieczór będzie jeszcze bardziej wyjątkowy. Nawet zwykła herbata, dzięki odpowiednim dodatkom, może stać się doskonałym elementem zabawy.

Mrożona pomarańcza
(dzbanek 700ml)

  • 4 torebki herbaty Earl Grey Ahmad Tea London
  • 2 pomarańcze
  • Cukier
  • Kostki lodu

Zalej wrzątkiem (około 500 ml) herbatę Earl Grey Ahmad Tea London, dodaj skórkę z jednej pomarańczy. Zaparzaj pod przykryciem 3-5 minut. Następnie dodaj 3/4 szklanki soku z pomarańczy i 1/3 cukru. Dobrze wymieszaj. Po wystygnięciu dodaj kilka kostek lodu i wstaw dzbanek do lodówki na godzinę. Przed podaniem ozdób szklanki startą pomarańczą – pomocz górną krawędź szklanki i odciśnij w startej skórce pomarańczy. Następnie wlej mrożoną herbatę, wrzuć koski lodu i plasterek pomarańczy.

Truskawkowa nuta

·         2 torebki herbaty Strawberry Sensation Ahmad Tea London

·         8 mrożonych truskawek

·         Kilka listków mięty

·         Plasterek cytryny

·         2 łyżeczki brązowego cukru

·         Kostki lodu

Przygotuj napar z truskawkowej herbaty i ostudź do temperatury pokojowej. W osobnym naczyniu dokładnie rozgnieć 4 mrożone truskawki i listki mięty z cukrem. Następnie wlej herbatę, dodaj plasterek cytryny, pozostałe owoce oraz kostki lodu.

Więcej informacji znaleźć można na stronie www.ahmadtea.pl

Nadesłał:

38PR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl