Kasza jaglana -korzyści zdrowotne


Kasza jaglana -korzyści zdrowotne
2014-12-23
Kasze po latach przerwy powoli wracają na nasze stoły. Mimo iż każdy kiedyś coś słyszał o kaszach, to kojarzymy je zwykle z kaszą gryczaną, której smak nie każdemu przypada do gustu. Najbardziej zapomnianą kaszą jest kasza jaglana. A szkoda, ponieważ lista jej zdrowotnych właściwości nie ma końca.

    Niewątpliwie jedną z większych zalet kaszy jaglanej jest fakt, że nie uczula. Dlatego stanowi ona świetną podstawę dań dla osób, które cierpią z powodu różnych alergii pokarmowych. Nie zawiera glutenu, dlatego mogą ją jeść osoby z celiakią. Kasza jaglana jest zasadotwórcza – szybko i skutecznie neutralizuje działanie kwasu żołądkowego, przynosząc ulgę w zgadze. W czasach, kiedy spożywamy dużo niezdrowych pokarmów i nadużywamy używek będzie więc świetnym lekarstwem – nawet na alkoholowego kaca.


    Kasza jaglana poprawia naszą termoregulację, co jest ważne szczególnie zimą, kiedy często narażeni jesteśmy na wychłodzenie. Posiada ona także silne właściwości odżywcze, które pomagają w walce z przeziębieniami i wzmacniają nasz organizm. Zawiera bardzo dużo aminokwasów, które są podstawowym elementem budulcowego białka. Poza tym jest prawdziwą witaminową bombą – zawiera dużo witamin z grupy B, a także lecytynę. Jest lekkostrawna i nie powoduje uczucia wzdęcia w żołądku. Ma w swoim składzie także sporo krzemu poprawiającego wygląd włosów, skóry, zębów czy paznokci. Zawarta w niej lecytyna poprawia pamięć oraz pomaga regulować poziom cholesterolu w krwi. Duża ilość antyoksydantów sprawia, że kasza jaglana świetnie się sprawdzi w profilaktyce przeciwnowotworowej.


    Jak można przyrządzić kaszę jaglaną? Tak naprawdę na 1000 sposobów. Można jeść ją na słodko np. gotowaną z jabłkami i cynamonem lub orzechami, czy rodzynkami. Można ją też podawać na słono – na obiad zamiast ziemniaków czy ryżu. Może być też dodatkiem do zup i farszu na gołąbki czy kotlety. Kleik z kaszy jaglanej jest najlepszym pożywieniem w przypadku wielu chorób, nawet przy przeziębieniu. Kleiki z kaszy jaglanej podawane są cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych, nerek oraz pacjentom po operacjach.


   Czy potrzeba więcej argumentów przemawiających za spożywaniem tego drogocennego pożywienia? Kaszę jaglaną można zakupić w wielu sklepach z zdrową żywnością – także tych internetowych. Wysokiej jakości kaszę za rozsądną cenę znajdziecie  TAR-GROCH. 

Nadesłał:

scientist88

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl