Kawka, moja kawunia kochana


Kawka, moja kawunia kochana
2014-09-03
Kawa to szeroko znany i ceniony napój zarówno na świecie, jak i w Polsce. Wielu z nas nie wyobraża sobie początku dnia bez gorącej, aromatycznej kawy. Pija się ją i ze względu na niepowtarzalny smak, jak i dawki energii, której jest źródłem. Kawa ma też i swoje zdrowotne właściwości.

 

Kawa w Europie
Mało kto wie, że według wielu źródeł to właśnie Polak Jerzy Franciszek Kulczycki był właścicielem pierwszym w Europie kawiarni. Zwała się ona Dom Pod Błękitną Butelką (Hof zur Blauen Flasche) i mieściła się w Wiedniu przy ulicy Domgasse 6. To właśnie temu weteranowi słynnej bitwy pod Wiedniem w 1683 zawdzięczać mamy ideę mieszania kawy z mlekiem, dla wielu jedyny akceptowalny sposób picia tego szlachetnego napoju. Nie wiadomo, czy tak w istocie było, ale faktem jest, że Jerzy Franciszek Kulczycki jest patronem wiedeńskich kawiarzy, a sam Wiedeń – światową stolicą kawiarni.


Rodzaje kaw
Kawa musi być gorąca jak piekło, czarna jak diabeł, czysta jak anioł, słodka jak miłość – pisał książę i dyplomata Charles-Maurice de Talleyrand. Jakkolwiek współcześnie co kraj, to obyczaj. Wyróżniamy wiele sposobów przyrządzania tego napoju. Najbardziej klasycznym rodzajem kawy, jest kawa Espresso - mocna, czarna, esencjonalna. Dodając do niej spienionego mleka, uzyskamy Espresso macchiato. Jej łagodniejszą kuzynką jest Caffè latte, w której śniadający Francuzi zwykli maczać swoje słynne bagietki. Popularna nie tylko u nas kawa Cappuccino wymyślona przez mnichów z zakonu kapucynów i jest prawdziwie włoskim porannym przysmakiem. Rodzajów kaw jest oczywiście więcej: m.in. Caffè coretto, Cafe brule, Café noisette, Cafe valdostano, Melange, Irish coffee i wiele, wiele innych. Wszystkie z nich mają niepowtarzalny smak, sposób przyrządzania, ale i właściwą sobie porę dnia czy okazję.


Poranna kawa
Picie porannej kawy to prawdziwy rytuał. Ten krótki moment jej picia jest swoistym otwarciem dnia, który ma natchnąć energią i optymizmem przed całodziennymi spieszeniami, mówiąc językiem poezji. W istocie kawa jest swego rodzaju poezją, warto więc nadać tej poezji właściwą oprawę. Taką oprawą mógłby być gustowny serwis do kawy, który nie tylko nam, ale wszystkim uczestnikom porannego rytuału pozwoliłby w pełni nacieszyć się smakiem ulubionego napoju.

Nadesłał:

monrou

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl