Kolorowa Wielkanoc Appetity


Kolorowa Wielkanoc Appetity
2017-04-12
Jajka są kulinarnym przysmakiem najbardziej kojarzonym ze Świętami Wielkanocnymi. To nieodłączny element święconki i składnik wielu różnorodnych potraw, który stał się symbolem tych wyjątkowych dni.

Appetita podpowiada, jak urozmaicić świąteczne menu i przygotować oryginalne farsze do jajek oraz pasty jajeczne z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw.

Symbol odradzającego się życia i budzącej po zimie przyrody, znak przynoszący nadzieję i optymizm – tak w kulturze od wielu wieków opisywane jest jajko. Oprócz wymiaru duchowego, gości w polskiej tradycji także w kontekście kulinarnym. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć dań z jajek. Tradycyjny żurek, zimne nóżki, rolada z farszem czy oprószone solą i pieprzem jajka ze święconki – to one są podstawą wielu świątecznych specjałów. Tradycyjne potrawy warto urozmaicić, przygotowując na przykład jajka faszerowane na kilka sposobów. Różnokolorowe pasty z dodatkiem kompozycji ziół i przypraw Appetita, będą doskonałą przekąską lub dodatkiem do świątecznych wędlin i mięs.

 

Koperkowo-buraczkowe

Składniki:

- 6 jajek

- 3 łyżki ćwikły

- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego

- Koperek suszony Appetita

- Pieprz czarny mielony Appetita

- Sól czosnkowa Appetita

 

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo (5 minut). Po ostudzeniu, przekrój na pół i oddziel żółtka od białek. Żółtka przełóż do miseczki. Dodaj ćwikłę i majonez, wymieszaj. Kolor powinien być intensywnie różowy, jednolity. Połącz masę z przyprawami. Za pomocą małej łyżeczki formuj porcje i nadziewaj ugotowane połówki białek. Udekoruj jajka posypując je koperkiem.

 

Pikantno-orientalne

Składniki:

- 6 jajek

- 1 papryka czerwona

- kilka kaparów

- łyżeczka oliwy z oliwek

- Kurkuma mielona Appetita

- Chilli mielone Appetita

- Papryka słodka Appetita

- Gałka muszkatołowa Appetita

- Pietruszka Appetita

- Pieprz kolorowy ziarnisty Appetita

 

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo (5 minut). Po ostudzeniu, przekrój na pół i oddziel żółtka od białek. Żółtka przełóż do miseczki. Dodaj bardzo drobno posiekane kapary i paprykę. Wlej łyżeczkę oliwy z oliwek, zioła, przyprawy i świeżo zmielony pieprz do smaku. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Za pomocą małej łyżeczki nakładaj farsz na białka. Przed podaniem posyp pietruszką.

 

Smacznego!

 

 

Aromatycznie czosnkowe

 

Składniki:

- 6 jaj

- 4 pieczarki

- 1 kiszony ogórek

- 1 łyżeczka majonezu

- 1 łyżeczka masła klarowanego

- Czosnek mielony Appetita

- Przyprawa do potraw z jajek Appetita

- Pieprz czarny ziarnisty Appetita

- Szczypiorek

 

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo (5 minut). Po ostudzeniu, przekrój na pół i oddziel żółtka od białek. Żółtka przełóż do miseczki. Pieczarki pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle z dodatkiem szczypty czosnku. Drobno posiekaj ogórek kiszony. Pieczarki i ogórek połącz z żółtkami, dodaj majonez, wymieszaj. Do masy wsyp 0,5 łyżeczki Przyprawy do potraw z jajek Appetita i zmiel do smaku Pieprz czarny ziarnisty Appetita. Wymieszaj. Za pomocą małej łyżeczki nakładaj farsz na białka. Posiekaj drobno szczypiorek i udekoruj jajka tuż przed podaniem.

 

Nadesłał:

Colian
http://colian.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl