Leśne aromaty jesieni, czyli sezon na grzyby z ziołami marki Appetita


Leśne aromaty jesieni, czyli sezon na grzyby z ziołami marki Appetita
2015-10-26
Choć za oknem aura nie nastraja zbyt optymistycznie, to grzyby są jednym z tych powodów, dla których można polubić jesień!

Prawdziwki, podgrzybki, borowiki, kurki, gąski czy kanie? Odmian grzybów jest wiele, podobnie jak ich kulinarnych zastosowań. Oprócz tradycyjnej zupy grzybowej, te skarby lasu doskonale pasują też do oryginalnych dań obiadowych.

Grzyby sprawdzą się m.in. jako dodatek do kurczaka, którego delikatne mięso idealnie komponują się z wyrafinowanym smakiem suszonych prawdziwków i borowików. Kuszące smaki i zapachy przenikają się dzięki ciekawej formie podania - sakiewkom z kurczaka z grzybami i kaszą jęczmienną. Aromatyczne, pikantne przyprawy Appetita – pieprz czarny mielony, papryka słodka i tymianek, podkreślą wyrazisty, leśny klimat tej potrawy. To danie z pewnością będzie kulinarnym strzałem w dziesiątkę podczas każdego jesiennego spotkania z bliskimi!

 

Przepis na kurczaka faszerowanego kaszą jęczmienną z suszonymi grzybami

Składniki:

  • 1 sprawiony kurczak
  • 20 dag kaszy jęczmiennej
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 3 cebule
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 6 łyżek oleju
  • Sok z ½ cytryny
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony Appetita
  • Papryka słodka Appetita
  • Tymianek Appetita
  • Gruba biała nić

 

Przygotowanie:

Kurczaka umyj, osusz, dokładnie przypraw solą, pieprzem, papryką i tymiankiem (z zewnątrz i wewnątrz).                

Polej dwiema łyżkami oleju i sokiem z cytryny.

Wstaw do lodówki na 4 godziny. Grzyby namocz w gorącej wodzie. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie i odsącz. Cebulę obierz, umyj i pokrój w kostkę.

Grzyby odsącz, pokrój w kostkę. Natkę pietruszki umyj, posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, zrumień na nich cebulę, następnie wrzuć grzyby. Smaż przez 5 minut, później dodaj kaszę, przypraw. Wrzuć natkę pietruszki i wymieszaj całość. Wyjmij kurczaka, nafaszeruj go kaszą i zaszyj.

Włóż do naczynia żaroodpornego, piecz przez 80-90 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Kilka razy polej mięso wytworzonym sosem.

Smacznego!

Pieprz czarny mielony Appetita, 20 g, cena: ok. 1,40 zł

Papryka słodka Appetita, 20 g, cena: ok. 1,40 zł

Tymianek Appetita, 10 g, cena: ok. 1,40 zł

 

Nadesłał:

Colian
http://colian.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl