Magia sosów


2015-03-06
Niejednokrotnie sam sos całkowicie odmienia całą potrawę...
Sosy i dodatki do potraw niejednokrotnie potrafią uratować całe, pozornie niezbyt udane danie. XXI wiek kojarzy się głównie z nadmierną ilością pracy, długimi godzinami spędzanymi przed komputerem oraz mniejszą ilością czasu poświęcaną na naukę gotowania. Dostępne gotowe sosy „instant”, są idealnym rozwiązaniem dla osób młodych, niemających zbyt dużo doświadczenia w gastronomii bądź dla osób przygotowujących większą ilość posiłków. Bardzo popularny sos ostatnich czasów to sos do steków, który może być wykorzystywany do wielu rodzajów mięsa, jednak stworzony został ściśle pod amerykańskie gusta. Sosy tatarskie dodaje się do wielu potraw, zwłaszcza do sałatek. Sosy salsa, będące sosami pikantnymi, ale też nie przesadnie ostrymi są dodatkiem do kuchni włoskiej. Z kolei sosy chili, sosy pomidorowe dodaje się do dużej ilości potraw – nawet przysłowiowych potrawek. Dość kontrowersyjnym produktem jest sos rybny, którego zastosowania znają najlepiej mieszkańcy wschodu. Producenci starający się przykuć swoją uwagę potencjalnego konsumenta wzbogacają podstawowe sosy dodatkami – na przykład warzywami. Należy oddać producentom rację, że zwiększony popyt na określone produkty zwiększa popyt w pozostałych regionach, dla przykładu – na rynku znajdziemy konkretne sosy, z dokładną nazwą, do jakiego dania można ich użyć albo po prostu z zakresem tematycznym typu: „mocno pikantny produkt”, przykładem takiego sosu jest sprzedawany powszechnie sos do sajgonek, czy też sosów marynat (również wersja ECO). Zobacz więcej

Nadesłał:

sanduciorbas

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl