Nie daj się jesieni! Przywołaj śródziemnomorski klimat z Piątnicą!


Nie daj się jesieni! Przywołaj śródziemnomorski klimat z Piątnicą!
2014-10-17
Kuchnia śródziemnomorska słynie z bogactwa smaków i aromatów oraz starannie dobranych składników, którym zawdzięcza swoje wyjątkowe walory. Tej jesieni wprowadź do swojej kuchni pełne słońca potrawy z ciepłych regionów Morza Śródziemnego! Z dodatkiem produktów z Piątnicy mogą smakować jeszcze lepiej

Śródziemnomorska kuchnia to mieszanka smaków i zapachów wielu słonecznych regionów basenu Morza Śródziemnego. Można w niej dostrzec wpływy różnorodnych kuchni, m.in.greckiej, hiszpańskiej, francuskiej czy włoskiej a także z państw arabskich oraz Turcji. To przenikanie się kultur daje niezwykłe efekty w postaci lekkich, wyrazistych potraw oraz bogactwa składników.

Trudno wyobrazić sobie zdrową kuchnię śródziemnomorską bez jogurtu greckiego. Jest nie tylko pyszną przekąską. W swojej ojczyźnie jest stosowany przede wszystkim jako dodatek do sosów, zup i deserów. Jogurt typu greckiego od Piątnicy powstaje według tradycyjnej greckiej metody wyłącznie z mleka i żywych kultur bakterii, bez dodatku jakichkolwiek substancji zagęszczających. To jogurt idealny – lekki ipozbawiony tłuszczu, za to z dwukrotnie wyższą zawartością białka w porównaniu z podobnymi produktami tej kategorii.

 

Charakterystyczny składnik kuchni śródziemnomorskiej, kremowy ser Mascarpone, wniesie do dań prawdziwie włoski akcent. Ten z Piątnicy przyrządzany jest zgodnie z tradycyjną metodą ze śmietanki. Wyróżnia się gładką, aksamitną konsystencją oraz naturalnym, śmietankowym smakiem.Łączy w sobie najlepsze cechy sera, masła i śmietany. Z taką bazą dania po prostu nie mogą się nie udać!

Wypróbuj oryginalne przepisy na śródziemnomorskie specjały, które poleca Piątnica:

Spaghetti alla carbonara

Potrzebujesz:

- 250 g Mascarpone z Piątnicy

- 100 g wędzonego boczku

- 300 g makaronu spaghetti

- 3 jajka

- 2 łyżki tartego parmezanu

- sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Utrzeć 2 całe jajka i jedno żółtko. Do sera Mascarpone dodawać powoli masę jajeczną, ciągle mieszając – utrzeć na gładką masę. Dodać parmezan. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni, aż stanie się chrupiący. Ugotowany, gorący makaron spaghetti przełożyć na patelnię z boczkiem, następnie dodać utartą masę z Mascarpone. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką – zestawić z ognia. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

 

Lasagne z Serkiem Wiejskim

Potrzebujesz:

- 1 Serek Wiejski 500g z Piątnicy

- 1 serek Twój Smak 135g z Piątnicy

- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 30%

- 2 Jogurty typu greckiego Naturalne z Piątnicy

- 0,25 l soku pomidorowego

- ½ kg mielonego mięsa wołowego lub cielęcego

- 400 g sera żółtego

- 7 pomidorów lub 2 puszki po 400g pomidorów bez skórki

- 2 duże cebule

- 4 ząbki czosnku

- oliwa z oliwek

- 1 paczka makaronu lasagne

- do smaku: sól, oregano, bazylię, estragon, gałkę muszkatołową, natkę pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Farsz: Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmażamy pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy mięso mielone i dusimy przez ok. 15 min., co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia wrzucamy rozgniecione 3 ząbki czosnku oraz posiekaną natkę pietruszki. Solimy i odstawiamy.

 

Drugą cebulę kroimy i podsmażamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Dodajemy obrane, starte pomidory, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Mieszając, gotujemy do lekkiego zagęszczenia masy. Łączymy z usmażonym wcześniej mięsem i odstawiamy.

 

Masa serowa: W naczyniu mieszamy Serek Wiejski 500 g, Serek Twój Smak Śmietankowy 135 g, 1 Jogurt typu greckiego Naturalny 150 g oraz ½ łyżki gałki muszkatołowej.

 

Żółty ser ścieramy na tarce.Dno prostokątnego, żaroodpornego naczynia smarujemy oliwą. Układamy kolejno warstwami płaty makaronu (bez gotowania), sos pomidorowy z mięsem, sos z serków oraz starty żółty ser, aż do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę makaronu polewamy szklanką soku pomidorowego oraz drugim Jogurtem typu greckiego i posypujemy resztą żółtego sera. W piekarniku nagrzanym do 180-200°C, pieczemy przez 45-60 minut.

 

Mascarpone oraz Jogurt typu greckiego Naturalny z Piątnicydostępne są w sklepach w cenach odpowiednio:5,50 zł / 250 goraz 1,30 zł / 150 g.

 

Nadesłał:

JBcomm

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl