Olej kokosowy nierafinowany – właściwości i zastosowanie


2019-02-13
Pośród już nie nowości rynkowych, ale wciąż modnych i spotykających się ze skrajnymi opiniami produktów, pojawia się olej kokosowy. Ceniony za właściwości i szerokie możliwości zastosowania. Jednak jaki wybrać? Olej kokosowy nierafinowany czy rafinowany?

Jak powstaje olej kokosowy?

Dobrze nam znany kokos to wyjątkowy aromat, ale i specyficzny smak. Z miąższu orzechów palmy kokosowej pozyskiwany jest właśnie olej, a dzieje się to poprzez jego tłoczenie, następnie rozgrzanie. Olej kokosowy przyjmuje postać bezbarwnego płynu bądź masy, która jest biała i mętna.

W zależności od sposobu pozyskiwania oraz temperatury przechowywania, uzyskiwany jest olej kokosowy nierafinowany lub rafinowany. Niezależnie od typu, przypisywane są mu właściwości zdrowotne oraz kosmetyczne. Jedno jest pewne, doskonale sprawdza się w kuchni jako produkt do smażenia, pieczenia, smarowania lub dodatek do potraw, także sałatek. Korzysta na nim przemysł kosmetyczny, bo ze względu na posiadane właściwości, sprzyja poprawie kondycji skóry oraz włosów.

Olej kokosowy nierafinowany i rafinowany

Olej kokosowy nierafinowany zostaje pozyskany w wyniku procesów mechanicznych. Zalicza się do nich tłoczenie, sedymentację, filtrację lub wirowanie. Podczas tych procesów nie wykorzystuje się wysokiej temperatury, dzięki czemu olej zachowuje swoje najcenniejsze właściwości. Jest znacznie droższy od rafinowanego odpowiednika i ma mniejszą trwałość, ponadto nie nadaje się do zastosowań wymagających użycia wysokiej temperatury.

Z kolei olej kokosowy rafinowany również pozyskiwany jest z suszonego miąższu kokosów, ale wymaga zastosowania wysokiej temperatury. Przechodzi przez proces ogrzania, oczyszczenia z osadów, wybielania i aromatyzowania. Wadą jest utrata wielu witamin i antyoksydantów. Z zalet wymienia się znacznie niższą cenę oraz możliwość zastosowania chociażby podczas smażenia i pieczenia, a także dłuższy termin przechowywania, również w temperaturze pokojowej.

Który olej wybrać?

Olej kokosowy nierafinowany to zdecydowanie więcej cennych właściwości, jeśli jednak w grę wchodzi częstsze przyrządzanie potraw w kuchni, które wymagają zastosowania wysokiej temperatury, lepiej sprawdzi się ten rafinowany. W kwestii działania kosmetycznego, warto zwracać uwagę na skład wybieranych produktów, by było w nich możliwie dużo tych substancji, które dla kondycji skóry czy włosów są najważniejsze.

Nadesłał:

NoweArtykuły

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl