Plan na pyszne święta


Plan na pyszne święta
2014-12-12
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas. Rodzinna atmosfera, prezenty, dom pachnący choinką…i wigilijny stół. Jak łatwo i szybko przygotować się do świąt, aby oczarować całą rodzinę? Przygotuj plan już teraz i nie daj się zaskoczyć przedświątecznej gorączce. Jak to zrobić, podpowiada OSM Piątnica

Już niedługo wszystkie panie domu czeka kolejny świąteczny maraton kulinarny: gotowanie, pieczenie, smażenie.Zaplanujmy wszystko w najdrobniejszych szczegółach, a czekające nas wyzwanie pójdzie o wiele sprawniej i szybciej. Wystarczy sięgnąć po kilka sprawdzonych produktów OSM Piątnica i wykorzystać parę trików, aby tegoroczne święta udały się w każdym calu.

 

Szybko i smacznie

 

Śmietanki 30% z Piątnicy nie trzeba nikomu przedstawiać. Przed świętami warto sięgnąć po tę w rodzinnym, 400g opakowaniu. Przyda się nie tylko do zabielenia tradycyjnej zupy grzybowej, ale również do różnego rodzaju sosów, które zagoszczą na naszych świątecznych stołach w kolejne dni ucztowania.

 

Bita śmietana nie jest tak lekka i delikatna, jak chcieliśmy?  Także i w tym zadaniu sprawdzi się Śmietanka 30% z Piątnicy. Szybko się ubija i znakomicie smakuje. Pasuje  jako nadzienie do  świątecznych ciast, tortów i rolad biszkoptowych.

 

Potrzebujesz bazy do śledzi w śmietanie? Piątnica poleca gamę świeżych i naturalnych śmietan ukwaszonych – 10%  jogurtowej oraz 22% dedykowanych do potraw na zimno. W daniach na zimno i gorąco sprawdzą się też uniwersalne śmietany 12%, 18% i 30%. Z powodzeniem wykorzystasz je także do zabielania tradycyjnych świątecznych zup.

 

Wypieki to przyjemność!

Każdego roku najwięcej czasu zajmują namświąteczne wypieki. W tym roku zamiast żmudnego i monotonnego przygotowywania twarogu do tradycyjnego sernika, warto użyć Twarogu Sernikowego z Piątnicy. Jest to gotowa masa serowa o idealnie dobranych proporcjach serka śmietankowego i twarogu, dzięki czemu ciasto na jego bazie zawsze się udaje. Do tego nie zawiera konserwantów, barwników i aromatów.

 

 

W deserowym menu na pewno znajdzie się również miejsce na coś niestandardowego - przełamującego tradycyjne smaki. Tiramisu – włoski przysmak z puszystym kremem - wykonanym z sera Mascarpone marki Piątnica będzie doskonałym pomysłem. Ten pyszny, śmietankowo – kremowy ser wytwarzany jest według tradycyjnej włoskiej metody, dzięki czemu ma wyjątkowy smak i właściwości. Świetnie współgra również z sosami do mięs czy ryb.

 

Niebanalne dania na świąteczny stół poleca OSM Piątnica:

 

Karp w sosie śmietanowo-grzybowym

 

1 kg karpia

300 g suszonych kurek lub rydzy

200 g Śmietany 18 % z Piątnicy

100 g Masła Śmietankowy Smak z Ostrołęki produkowanego przez OSM Piątnica

1 litr bulionu

cebula

mąka

przyprawy

 

Wyfiletowanego karpia obtaczamy w mące i delikatnie obsmażamy. Do garnka z grubym dnem wrzucamy cebulę, rumienimy na maśle i zalewamy bulionem. Do bulionu wsypujemy grzyby i gotujemy 20 minut. Po tym czasie do garnka wkładamy również karpia i gotujemy kolejne 10 minut. Całość zaprawiamy Śmietaną 18% z Piątnicy i redukujemy do uzyskania gęstego sosu.

 

Sernik korzenny

 

100 g korzennych, kruchych ciastek

1 kg Twarogu Sernikowego mielonego z Piątnicy

7 jaj

1 szklanka cukru pudru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

przyprawa do piernika

suszone śliwki

125 g Masła Śmietankowy Smak z Ostrołęki produkowanego przez OSM Piątnica

 

Ciastka łamiemy na małe kawałki, wykładamy nimi blaszkę i zalewamy rozpuszczonym masłem. Wstawiamy na 20 minut do lodówki.  Śliwki siekamy na małe kawałki, zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na pół godziny. Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli. Żółtka i cukier ucieramy i łączymy z Twarogiem Sernikowym z Piątnicy. Śliwki odcedzamy, obtaczamy w mące i razem z przyprawą do piernika i mąką ziemniaczaną dodajemy do masy. Na koniec, całość łączymy delikatnie z białkami.  Masę wylewamy na spód z ciastek, pieczemy  70  minut w temp. 180°C.

 

Smacznych Świąt życzy Piątnica!

 

Twaróg Sernikowy Mielony z Piątnicy można znaleźć na sklepowych półkach w cenie 10,50 zł opakowanie 1 kg. Masło Śmietankowy Smak z Ostrołęki kosztuje 3,50 zł / 200 g, a Śmietanka 30%: 3,95 zł / 400g i 2,39 zł/ 200g.Mascarpone z Piątnicy jest dostępne w cenie 5,50 zł / 250 g.

 

 

 

Nadesłał:

JBcomm

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl