Południowe słońce w zimowym menu


Południowe słońce w zimowym menu
2014-11-07
Ciepło w zimie? Słońce mimo szarych dni? Tak, dzięki kuchni, która może przypomnieć nam wakacje. Zima to idealny czas, aby cieszyć się potrawami kuchni włoskiej - gorącymi i bogatymi w składniki odżywcze. Skierujmy się więc w stronę południowego słońca!


Odzyskaj energię

Ospałość i zmęczenie to zjawiska nieodłączne podczas zimy, warto więc działać profilaktycznie i zadbać o zbilansowaną dietę, która nie tylko rozgrzeje, ale dostarczy witamin i minerałów niezbędnych podczas chłodnych dni. W jesienno-zimowym menu
nie powinno zabraknąć również składników bogatych w białko i zdrowe tłuszcze. Smakowite
i zdrowe dania idealne podczas słoty czy mrozu to te energetyczne. Makarony z pszenicy durum, rybne buliony, suszone owoce, orzechy i miód. Brzmi smacznie, prawda?

Zainspiruj się

Powinniśmy jeść wysokoenergetyczne dania, które dodadzą organizmowi siły. Zimą warto łączyć owoce i warzywa z rybami (idealnie nadają się do tego brokuły i jabłka), świetnie rozgrzeją nas też buliony.

Kiedy mamy więcej czasu, możemy poeksperymentować w kuchni. Jednak gdy czasu mało, sprawdzi się niezwykle szybki i niezawodny makaron z serem i pieprzem prosto z włoskiego Lazio. Poniżej przedstawiamy łatwą recepturę.

Spaghetti z serem i pieprzem

Składniki dla 4 osób:

- 400 g spaghetti Barilla

- 40 ml oliwy z oliwek extra vergin

- 100 g startego sera pecorino

- czubata łyżka pieprzu tłuczonego w moździerzu

- sól

 

Czas: 5 min na przygotowanie + 5 min na gotowanie

 

Przygotowanie:

Wrzuć makaron do wrzącej, osolonej wody i odcedź gdy będzie al dente. Dodaj oliwę
z oliwek extra vergin, starty ser pecorino, pieprz i łyżkę lub dwie (według uznania) wody pozostałej z gotowania makaronu. Dobrze wymieszaj i podawaj.

Nadesłał:

trendy_news

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl