Przetwory warzywne


2015-03-06
Dlaczego korzystamy z gotowych przetworów warzywnych w nowoczesnej kuchni?
Przetwory warzywne i owocowe stosuje się w kuchniach świata od lat. Jedni uważają to za dużą oszczędność czasu i wygodę, drudzy odbierają to jako negatywne zjawisko. Niezależnie od stanowiska, jakie można przyjąć, rynek pod względem tego rodzaju produktów jest znacznie przepełniony. Możemy dostać ogromne ilości przeróżnych warzyw i owoców przetworzonych na różne sposoby. Jednym z takich produktów są na przykład kasztany jadalne, które zamknięte są w słoiku. Zostały one wcześniej już ugotowane, a więc są gotowe od razu do zjedzenia. Bardzo znanymi przetworami są koncentraty pomidorowe – wykorzystywane do zup i sosów w wielu polskich potrawach. Jeśli nie chcemy wykorzystywać samego koncentratu, można wykorzystać pomidory suszone albo pomidory w puszkach bez skórek. Przez wzgląd na zamiłowanie Polaków do kuchni włoskiej można zakupić również gotowe Pesto z karczocha, w dodatku w wersji BIO. Kapusty kiszone z dodatkami grzybów lub innych składników, pasztety warzywne czy kremy kasztanowe to tylko niektóre dodatkowe przetwory bardzo często stosowane w kuchni. Dość popularne kilka lat temu kotlety sojowe również zaliczają się do tego rodzaju żywności. Ananasy w puszce oraz brzoskwinie w syropie to również przetwory, chociaż mało osób uważa je za takie. Jak widać, wykorzystujemy te składniki dość często i nie ma potrzeby obaw przed nimi. Jedyna umiejętność, jaka jest wymagana to umiejętność łączenia smaków i tworzenia spektakularnych potraw dla siebie oraz swoich najbliższych. Zobacz więcej

Nadesłał:

sanduciorbas

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl