Pyszne pasztetowe przekąski, którymi zachwycisz gości!


Pyszne pasztetowe przekąski, którymi zachwycisz gości!
2016-09-26
Czy można przygotować apetyczną przekąskę z pasztetem w roli głównej? Nic prostszego! Podpowiadamy, co można przyrządzić, by było szybko, wygodnie i smacznie, więc jeśli szukasz pomysłu na nietuzinkowe zakąski, sprawdź nasze propozycje i zainspiruj się kulinarnie!

Planujesz zaprosić znajomych na popołudnie? A może z wizytą wpadają niezapowiedziani goście? Często w takich sytuacjach pierwsza myśl, która się pojawia brzmi: co by tu przygotować? Czasem wystarczy mieć pod ręką tylko świeże pieczywo i pasztet lub konserwę mięsną, by móc wyczarować pyszne przekąski i zachwycić nimi naszych gości.

Apetyczne kanapeczki z pasztetem drobiowym

Sprawdzonym sposobem na udaną zakąskę jest świeże pieczywo, które z odpowiednimi składnikami będzie smakowało wyśmienicie. Kanapeczki można przyrządzić na różne sposoby – możesz po prostu posmarować pasztetem świeże pieczywo i dodać na wierzch trochę zieleniny, pomidorka czy paprykę lub – w wariancie na słodko – żurawinę. Możesz także włożyć pieczywo do opiekacza, dzięki czemu Twoje kanapki nabiorą chrupkości i apetycznego wyglądu.

Wykwintne przekąski z pasztetem

Jeśli masz więcej czasu, możesz spróbować przygotować bardziej wyszukane przekąski. Z pewnością będą one nie tylko wybornie smakowały, ale także wykwintnie wyglądały i – wbrew pozorom – przygotujesz je niemal równie szybko jak kanapeczki.

Będziesz potrzebować: bułkę pszenną, suszone śliwki, pasztet pieczony z kurczakiem lub z indykiem Spichlerza Rusieckiego, orzechy cedrowe (lub inne, wg uznania).

bułkę pszenną pokrój na małe kromeczki, połóż na nie suszone śliwki, a następnie grubą warstwę (około jednej pełnej łyżeczki) pasztetu. Na wierzch daj jeszcze tylko kilka orzechów i voila! Pyszna i elegancka zakąska gotowa. Warto ją zaserwować w towarzystwie czerwonego wina, które podkreśli wyjątkowy smak drobiu. Taka kompozycja z pewnością zachwyci podniebienia twoich gości.

Inną propozycją jest zakąska, która wyglądem przypomina ciasteczka. Tym razem będziesz potrzebować: ciasto biszkoptowe (lub białe pieczywo jeśli nie masz czasu upiec biszkopta), żurawinową galaretę, pasztet wykwintny z drobiem marki Spichlerz Rusiecki, żurawinowy chutney.

Za pomocą szklanki lub foremki wytnij z przygotowanego wcześniej biszkopta okrągłe krążki (jeśli zdecydujesz się na zastosowanie białego pieczywa, wytnij z kromki środki w kształcie krążków i opiecz je lekko, by były sztywniejsze). Z zastygniętej galaretki wytnij krążki tej samej wielkości, co z ciasta. Przełóż na zmianę galaretkę z ciastem (galaretka do środka, ciasto na dół i górę). Do rękawa cukierniczego włóż pasztet i udekoruj nim wierzchni krążek ciasta. Na samą górę połóż żurawinowy chutney i gotowe – uczta nie tylko dla podniebienia, ale także dla oczu!

Lekkie sałatki zawsze dobre!

Równie smacznym posiłkiem, jakim można podjąć gości jest sałatka. Jest to danie zdrowe i równocześnie lekkie. Każdy ma swój własny sprawdzony sposób na sałatki warzywne, których podstawą jest zielenina – sałata lodowa, pekińska, rukola czy szpinak – z dodatkiem świeżych pomidorków koktajlowych, czerwonej cebuli, papryki, sera mozzarella czy tuńczyka.

Możesz jednak urozmaicić swoją sałatkę. Wypróbuj do tego celu produktów drobiowych spod znaku Spichlerza Rusieckiego. Mięsiwo z kurczaka czy Udziec z indyka sprawdzą się w tej roli idealnie – nie tylko dlatego, że doskonale podkreślą one smak potrawy, ale także z przyczyn zdrowotnych. Zawierają one aż 80 proc. mięsa, a drób stanowi ważny element piramidy żywieniowej. Rezygnacja z mięsa czerwonego na rzecz drobiowego w zbilansowanej diecie jest rekomendowana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO), gdyż jest ono lżejsze, mniej kaloryczne i lepiej przyswajalne przez organizm. Dla porównania – wieprzowina zawiera pięć razy, a wołowina dwa razy więcej tłuszczu niż mięso drobiowe.

Nadesłał:

eskadra

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl