Sernik nie musi być nudny! Przepis na Sernik typu nowojorskiego poleca Piątnica


Sernik nie musi być nudny!  Przepis na Sernik typu nowojorskiego  poleca Piątnica
2015-01-23
W karnawale często przy naszych stołach gościmy pokaźne grono krewnych i przyjaciół. W trakcie przyjęcia warto zaserwować danie, które będzie wyróżniało się wyglądem i smakiem. OSM Piątnica poleca przepis na oryginalny sernik, który zachwyci wszystkich gości.

Smak sernika kojarzy nam się ze specjalnymi okazjami. Ten słodki, puszysty deser to idealny poczęstunek na przyjęcia w domu. Sernik nowojorski – propozycja OSM Piątnica – doskonale wpisze się w radosny nastrój świętowania. Z pewnością nie oprze mu się też żaden łasuch. Pyszna, rozpływająca się w ustach masa serowa z ciasteczkowym spodem to idealne zwieńczenie każdego przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi. Deser można podać z kawą czy herbatą, a w wersji dla dorosłych ze słodkim likierem lub winem.

 

Podstawą puszystej masy jest oczywiście biały ser. W przepisie Piątnicy na Sernik nowojorski zamiast tradycyjnego twarogu użyto naturalnego Serka śmietankowego Twój Smak z oferty OSM Piątnica. Posiada on kremową konsystencję bez grudek, dzięki czemu nie ma potrzeby mielenia go lub rozdrabniania, a jego delikatny, śmietankowy smak doskonale podkreśla słodycz ciasta.

 

Na aksamitną masę składa się także Śmietanka 30% z Piątnicy. Jej półpłynna konsystencja sprawia, że ubija się ją niezwykle szybko, a w połączeniu z masą serową tworzy słodką, spójną całość. Dodatek śmietany powoduje, że po upieczeniu ciasto jest zwarte, nie rozpada się i łatwo się je kroi.

 

Do przygotowania polewy Piątnica poleca użycie Śmietany 18%. Zmiksowana z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym zwieńczy ciasto, ukryje ewentualne pęknięcia powstałe podczas pieczenia i dodatkowo podkreśli delikatny smak sernika.

 

Serek śmietankowy Twój Smak znajdziemy w sklepach w cenie 2,99 zł / 200 g, Śmietanka 30% dostępna jest w cenie  3,95 zł / /400 g, a Śmietana 18% za ok. 1,60 zł / 200 g.

 

 

OSM Piątnica poleca przepis na Sernik typu nowojorskiego:

 

Składniki:

 

Spód i boki:

·         250 g ciasteczek pełnoziarnistych

·         125 g masła  

 

Masa:

·         5 opakowań (po 200 g) Serka śmietankowego Twój Smak Piątnica

·         1 szklanka cukru pudru

·         6 jajek

·         1 cukier waniliowy (16 g)

·         3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

·         2 łyżki soku z cytryny

·         ½ szklanki Śmietanki 30% Piątnica

 

Polewa:

·         200 g Śmietany 18% Piątnica

·         1 i ½ łyżki cukru pudru

·         1 i ½ łyżeczki cukru waniliowego

 

 

Przygotowanie:

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy folią aluminiową w celu jej uszczelnienia. Duży kawałek folii układamy na denku, dopiero wówczas wkładamy je w obręcz tortownicy i zamykamy. Wystającymi częściami folii obklejamy zewnętrzną ściankę obręczy (jest to konieczne, gdy masa jest rzadka i może wyciekać).

Spód i boki: Drobno pokruszone ciasteczka mieszamy z roztopionym masłem. Dno i boki tortownicy wykładamy masą z ciasteczek i wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.

 

Masa sernikowa: Serek ucieramy z połową cukru na gładką masę. Jajka ubijamy mikserem z resztą cukru i po kolei dodajemy pozostałe składniki, nie miksujemy zbyt długo, gdyż to spowoduje pękanie sernika. Masę wylewamy do przygotowanej tortownicy, przykrywamy folią aluminiową po ok. 40 minutach pieczenia. Pieczemy przez 1 godzinę i 40 min. w temp. 170°C.

Polewa: wszystkie składniki łączymy i miksujemy na gładką masę.

 

Powierzchnia sernika powinna być ścięta i sztywna na tyle, żeby nie wsiąkła w nią polewa. Po tym czasie wyjmujemy sernik z piekarnika, rozsmarowujemy na wierzchu polewę i wkładamy na noc do lodówki. Najlepiej smakuje schłodzony. Kroimy nożem namoczonym ciepłej wodzie. Smacznego!

 

Nadesłał:

JBcomm

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl