Smaczne dania z grilla


Smaczne dania z grilla
2015-07-13
Grillowanie to miły sposób na spędzenie letniego dnia czy popołudnia. Potrawy z grilla są smaczne i zdrowe, a także łatwe do przygotowania. Tutaj znajdziesz kilka pomysłów na to, co przygotować na ruszcie.

Mięso


Jeśli wybierasz się na spontaniczną imprezę u znajomych, to pewnie po drodze kupisz kiełbasę. Jednak jeśli planujesz imprezę wcześniej, to masz czas, żeby się przygotować. Możesz kupić takie mięso, jak lubisz i odpowiednio je zamarynować. Dzięki marynacie zyska ciekawy smak, a także szybciej skruszeje na ruszcie. Ilość składników dostosuj do wielkości kawałka mięsa. Do obracania męsa na ruszcie przydatne są akcesoria do grilla


Marynata do karkówki

oliwa lub olej roślinny

cebula

czosnek

cytryna

sól, pieprz, inne przyprawy


Do miski wlej olej i dopraw przyprawami oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. Dodaj podstawowe przyprawy i inne – to, co najbardziej lubisz i co pasuje do karkówki. Nasmaruj dokładnie mięso marynatą i włóż je do większej miski lub innego naczynia. Pokrój cebulę w piórka, czosnek możesz przecisnąć przez praskę. Obłóż mięso warzywami i schowaj do lodówki.


Marynata do ryb i kurczaka

oliwa lub olej roślinny

cytryna

czosnek

pietruszka

sól, pieprz


Do miski wlej tłuszcz, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Pietruszkę posiekaj i dodaj do marynaty. Cytrynę przekrój na pół, jedną połowę wyciśnij do marynaty, drugą pokój na plasterki. Natrzyj marynatą mięso, połóż do naczynia i obłóż plasterkami cytryny. Pozostały płyn możesz wlać do naczynia z mięsem.


Warzywa


Najłatwiejszy sposób przygotowania warzyw na grillu to szaszłyki. Na ruszcie można piec paprykę, pomidory, cukinię, cebulę, czosnek, bakłażany pieczarki i inne warzywa. Jest to również dobry sposób na ugoszczenie wegetarian na imprezie z grillem. Kup jednorazowe patyczki lub metalowe szpatułki, które posłużą ci wiele razy. Warzywa nabijaj według własnego pomysłu, na przykład na przemian. Oczywiście możesz połączyć mięso z warzywami lub owinąć je boczkiem.


Sałatka


Mięso z grilla zwykle nie jest tłuste, lecz lepiej dodać do niego witaminy w postaci sałatki. Do potrwa z rusztu świetnie pasuje sałatka Coleslaw, sałatki inspirowane greckimi oraz pomidory i ogórki. Możesz również przyrządzić ogórki małosolne.


Coleslaw

biała kapusta

cebula

marchewka

majonez 1/2 szklanki

sól 1/2 łyżeczki

cukier puder 1/4 szklanki

pieprz 1/4 łyżeczki

mleko lub maślanka 1/4 szklanki

ocet winny 1 i 1/2 łyżki

sok z cytryny 2 i 1/2 łyżki

Warzywa poszatkuj drobno nożem lub na tarce. Składniki sosu dokładnie wymieszaj i zalej nim warzywa. Sałatkę odstaw do lodówki, najlepiej smakuje następnego dnia. 

Nadesłał:

Natasza Bednarek

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl