Steki z antrykotu wołowego z czerwoną cebula i sosem na bazie Jack Daniel’s® Tennessee Whiskey


2014-07-29
przepis

Steki z antrykotu wołowego z czerwoną cebula i sosem na bazie Jack Daniel’s® Tennessee Whiskey

Składniki:

1 kg antrykotu wołowego

5-8 łyżek oleju rzepakowego

(do posmarowania mięsa)

2 gałązki świeżego rozmarynu

czarny młotkowany pieprz (lub ziarna do grubego zmielenia/zgniecenia)

sól morska do smaku

 

Pozostałe składniki:

2 łyżki oleju rzepakowego

4 czerwone cebule średniej wielkości

1 łyżeczka brązowego cukru

1 łyżka przecieru pomidorowego

lub ketchupu

3-4 łyżki octu balsamicznego

3 łyżki oleju chili lub 2 łyżeczki Tabasco

40-50 ml Jack Daniel’s Tennessee Whiskey

pieprz świeżo mielony do smaku

sól morska do smaku

Sposób przygotowania:

Mięso wyjmij z lodówki około 30 minut wcześniej, by miało temperaturę pokojową,
a następnie oczyść je ze zbędnego tłuszczu
i włókien.

Pokrój polędwicę na kawałki o grubości około 4 cm. Oderwij listki rozmarynu i wymieszaj
z olejem. Pomaruj dokładnie każdy stek mieszanką, posyp szczyptą pieprzu i soli morskiej i odstaw na kilka minut. Steki połóż na bardzo mocno rozgrzanej kratce grillowej.

Piecz do wymaganego stopnia wypieczenia
– średnio/medium około 10 minut. Wystarczy

obrócić tylko raz.

Podczas, gdy steki się grillują, przyrządź sos. Pokrój cebulę w grube pióra lub ćwiartki
i porządnie podsmaż na 2 łyżkach oleju rzepakowego. Wsyp łyżeczkę brązowego cukru, dodaj 2-3 łyżki octu balsamicznego
i odparuj, mieszając. Następnie dodaj olej chili lub Tabasco i whiskey Jack Daniel’s, całość wymieszaj i odparuj. Dopraw sos świeżo mielonym pieprzem i solą morską.

Podawaj steki na sosie z czerwoną cebulą
i Jack Daniel’s Tennessee Whiskey, posypane młotkowanym czarnym pieprzem i solą morską.

Nadesłał:

ComPress1

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl