Świąteczna kuchnia pełna aromatycznych sekretów


Świąteczna kuchnia pełna aromatycznych sekretów
2015-12-08
Dom przepełniony zapachem makowca czy piernika to wyjątkowo cudowny znak zbliżającej się Pierwszej Gwiazdki! Aby zachwycić gości, a potem przez cały rok wspominać pyszne świąteczne wypieki, warto sięgnąć po linię Domowe Sekrety marki Appetita.

Ap(p)etyczna atmosfera świąt

Domowe wypieki są kwintesencją kulinarnych przygotowań do świąt. Święta są jednym z tych momentów w roku, kiedy pozwalamy sobie na kulinarne szaleństwo, a nasza kuchnia oszałamia przeróżnymi zapachami i smakami. Pyszne ciasta urzekają wyjątkowym aromatem cynamonu i wanilii, kusząc wszystkich domowników zasiadających do stołu. Niektóre z nich, na przykład makowiec czy piernik, jemy tylko podczas świątecznych uroczystości. To właśnie takie wypieki podkreślają magię chwil i nadają im niepowtarzalny smak!

Sztuka pieczenia

Podczas gdy gotowanie często opiera się na improwizacji, udane wypieki wymagają większej precyzji. Tu liczą się proporcje i kolejność łączenia składników, a także ich wysoka jakość. Dobry wypiek jest jak puzzle – ważne są wszystkie elementy, dlatego aromatyczne dodatki cukiernicze z linii Domowe Sekrety Appetita to idealny wybór, by świątecznym ciastom i ciasteczkom nadać wyjątkowy smak!   

Przepis na świąteczne pierniczki

 Składniki:

- 1,5 kg mąki

- 0,5 kg miodu wielokwiatowego bądź lipowego

- 0,5 kg cukru trzcinowego

- 0,5 kg masła

- 5-6 jajek

- starta skórka z cytryny

- 100 g kakao

- 125 g rodzynek

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Appetita Domowe Sekrety

- 1 łyżeczka cukru wanilinowego Appetita Domowe Sekrety

- 125 g migdałów

- skórka pomarańczowa

- 1 płaska łyżeczka amoniaku Appetita Domowe Sekrety

- 1 płaska łyżeczka cynamonu Appetita Domowe Sekrety

- 1 opakowanie przyprawy do piernika Appetita Domowe Sekrety

 

Przygotowanie:

Ø  Przesiej mąkę i połącz ją z kakao oraz proszkiem do pieczenia

Appetita Domowe Sekrety.

Ø  Dodaj umyte rodzynki, pokruszone migdały (mogą być w płatkach)

i skórkę pomarańczową (pokrojoną w kostkę).

Ø  Miód, masło i połowę cukru zagotuj, zdejmuj z ognia i ostudź.

Ø  Jajka ubij z resztą cukru i cukrem wanilinowym Appetita Domowe Sekrety.

Ø  Na masę z mąki najpierw wylej miód z masłem i cukrem, a następnie

ubite jajka i amoniak rozdrobniony w niewielkiej ilości mleka.

Ø  Wszystkie składniki wyrób na jednolitą masę i pozostaw na ok. 2 dni.

Ø  Po tym czasie rozwałkuj cienko ciasto, wycinaj pierniczki i piecz ok. 10 minut

w temp. 180  ̊C.

Ø  Po upieczeniu polukruj pierniczki i udekoruj bakaliami.

Produkty:

Proszek do pieczenia Appetita Domowe Sekrety, 15 g, cena: ok. 0,60 zł

Amoniak Appetita Domowe Sekrety, 30 g, cena: ok. 1,40 zł

Cukier wanilinowy Appetita Domowe Sekrety, 16 g, cena: ok. 0,60 zł

Przyprawa do piernika Appetita Domowe Sekrety, 25 g, cena: ok. 1,60 zł

Cynamon mielony Appetita Domowe Sekrety, 20 g, cena: ok. 1,60 zł

 

 

Appetita to jedna z najbardziej znanych i cenionych marek przyprawowych w naszym kraju. Appetita, zgodnie ze swoim hasłem - Uwodzi aromatem. Czerpie inspiracje ze źródeł – z natury, nadając potrawom wyjątkowy smak i aromat. Produkty marki wyróżnia fioletowa kolorystyka. Jej portfolio obejmuje aromatyczne zioła, przyprawy jednorodne oraz skomponowane według autorskich receptur mieszanki przyprawowe. Ofertę uzupełnia linia dodatków cukierniczych Domowe Sekrety. Mieszanki przyprawowe Appetita posiadają w pełni naturalne receptury, bez sztucznych dodatków, ulepszaczy i konserwantów, w tym glutaminianu sodu.

Więcej informacji udziela:

Justyna Orlikowska

Kolterman Media Communications

Tel. kom. 510 081 103   e-mail: j.orlikowska@kmc-pr.pl       

Nadesłał:

Colian
http://colian.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl