Świąteczne inspiracje od Galeo


Świąteczne inspiracje od Galeo
2017-11-29
Co podać w Wigilię? Coś tradycyjnego czy nowoczesnego? Galeo podpowiada połączenie obu nurtów w trzech przepisach opracowanych przez Macieja Wawryniuka, doradcę kulinarnego marki.

Śledzie z pieczonymi burakami i jarmużem


Składniki:

·         5 średnich czerwonych buraków

·         6 liści jarmużu

·         1 czerwona cebula

·         6-8 filetów z surowych śledzi

·         2-3 łyżki mąki

·         4 łyżki oliwy

·         4 łyżki soku z cytryny

·         2 łyżki miodu

·         olej do smażenia

·         sól do smaku

·         chili Galeo

·         koperek Galeo

·         majeranek Galeo

·         pieprz Galeo

·         sól

 

Przygotowanie:

1) Buraki owinąć w folię aluminiową i piec przez 90 minut w temperaturze 180 stopni.

2) Jarmuż porwać i zblanszować w osolonej wodzie, następnie odcedzić.

3) Do jarmużu dodać pokrojone w cząstki, pieczone buraki oraz cebulę pociętą w grube piórka cebulę i wymieszać.

4) Filety ze śledzi doprawić solą, pieprzem i majerankiem, oprószyć mąką i usmażyć.

5) Smażone śledzie podawać na sałatce z buraków i jarmużu. Przed podaniem polać oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny i miodem, doprawioną chili i koperkiem.

Czas przygotowania: 30 min. + czas pieczenia buraków 

Danie dla 4-6 osób, koszt: ok. 26 zł

 

Rybny „suflet”


Składniki:

·         800 g ziemniaków

·         400 g świeżego szpinaku

·         1 cebula

·         100 g masła

·         150 ml mleka

·         500 g filetu z łososia/sandacza/pstrąga tęczowego

·         6-10 jajek

·         czosnek Galeo

·         natka pietruszki Galeo

·         koperek Galeo

·         pieprz Galeo

·         sól

 

Przygotowanie:

1) Ziemniaki ugotować i odcedzić. Dodać masło oraz mleko i ubijać do uzyskania puszystego purée. Doprawić solą i pieprzem.

2) Szpinak podsmażyć na maśle. Dodać usmażoną na złoto, pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawić .czosnkiem, pieprzem i solą.

3) W żaroodpornych kokilkach ułożyć szpinak, na nim kawałki ryb oprószyć koperkiem oraz natką pietruszki i przykryć purée ziemniaczanym, wymieszanym z ubitym białkiem.

4) Piec ok. 15-20 min. w temperaturze 185 stopni.

5) Podawać z cytryną.

Czas przygotowania: 60 min.

Danie dla 6 osób, koszt: w zależności od wybranej ryby

 

Kutia


Składniki:

·         500 g pszenicy

·         300 g maku

·         100 g włoskich orzechów

·         100 g obranych migdałów

·         100 g rodzynek

·         100 ml miodu

·         2 łyżki suszonych skórek z pomarańczy

·         cynamon Galeo

·         cukier wanilinowy Galeo

 

Przygotowanie:

1) Namoczoną pszenicę gotować przez ok. 2 godz.

2) Mak wypłukać i gotować ok. 30 min., następnie zmielić przez maszynkę 2-3 razy.

3) Mak wymieszać z ugotowana pszenicą, dodać miód, posiekane orzechy i migdały, rodzynki oraz skórkę z pomarańczy. Doprawić cynamonem i cukrem wanilinowym.

Czas przygotowania: 150 min.

Danie dla 10-12 osób, koszt: ok. 27 zł

Nadesłał:

JBcomm

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl