W kierunku kawy doskonałej


W kierunku kawy doskonałej
2014-11-06
Nadszedł sezon grzewczy, za oknem szaruga i ziąb. W taki czas, w chłodne poranki, prawdziwą rozkoszą okazują się poranne rytuały picia filiżanki kawy. W tym sęk jednak, że kawa kawie nierówna


Są ludzie, którzy nie wyobrażają sobie rozpoczęcia pracy bez wcześniejszej „kawki na rozruch”. Ale powinniśmy być świadomi tego, co pijemy. Gros osób pije kawę rozpuszczalną z mlekiem dla samego smaku – gdyby tylko poznali smak prawdziwej, dobrze przyrządzonej kawy, z pewnością zmienili by nawyki! A z tym większą stanowczością by to uczynili, gdyby wiedzieli, co w kawie rozpuszczalnej jest rozpuszczone. W tym problem, że dokładnie nie wiemy, gdyż proces technologiczny bywa różny w zależności od producenta. Jakkolwiek naukowcy ostrzegają, że w niektórych kawach rozpuszczalnych, może być zawarta Ochratoksyna A, toksyna o potencjalnym działaniu kancerogennym! Niektóre z kaw rozpuszczalnym na polskim rynku mogą zawierać jej tak dużo, że powinny zostać z niego prędko wycofane, gdyż nie spełniają podstawowych norm.

Co więc pić, aby było zdrowo? Nie trzeba być Sherlockiem Holmes'em, by wiedzieć, że im mniej przetworzone produkty spożywcze, tym zdrowsze. Podobnie jest z kawą. Najlepiej więc zainwestować w młynek i ekspres ciśnieniowy i cieszyć się ze świeżej kawy. No dobrze, ale jaki ekspres wybrać?

Tutaj rzeczywiście jest mały problem, bo rodzajów ekspresów jest sporo i nie za bardzo wiadomo, co je różni.

 

Ekspres przelewowy

Zasada działania jest takich ekspresów jest prosta. Woda zagotowywana jest w pojemniku, a następnie przesączana przez filtr wypełniony kawą. Niska cena takich zestawów jest w pełni adekwatna do możliwości smakowych przyrządzonej kawy. Ekspres przelewowy produkuje kawę zbliżoną smakiem do typowej tradycyjnie polskie „kawy tureckiej”.

 

Kawiarka

Kawiarka, opatentowana już w roku 1933, jest ekspresem do kawy wykorzystującym metodę parzenia ciśnieniowego. Para podgrzewana w dolnej części urządzenia przechodzi następnie przez zmieloną kawę i w ten sposób wydobywa z niej aromat, tworząc bardzo mocny kawowy napar.


Ekspres ciśnieniowy

To Święty Graal smakoszy kawy. Aby przygotować najwyższej jakości kawowy napój, zaparza się go w ściśle określonych warunkach. A więc: temperatura ok. 90 stopni Celsjusza, pod ciśnieniem minimum 9 Barów w czasi do 30 sekund. To oczywiście parametry podane w dużym przybliżeniu i wskazujące na minimalne warunki. Większość porządnych ekspresów do kawy wytwarza bowiem większe ciśnienie – nawet 15-18 Bar. Naturalnie nie na samym zaparzeniu się kończy, bowiem ekspresy oferują przyrządzenie aromatycznego napoju na szereg różnych sposobów.

Ten zbiór skąpych informacji to ledwo wierzchołek góry, ale wytycza szlak, którym każdy amator kawy powinien podążyć, by w pełni móc rozsmakować się w swoim ulubionym napoju.


Nadesłał:

Monciak

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl