Wielkanocny keks


Wielkanocny keks
2015-04-07
Mozaika kolorowych bakalii zanurzonych w pachnącym, wilgotnym cieście – wielkanocny keks.

Mozaika kolorowych bakalii zanurzonych w pachnącym, wilgotnym cieście – wielkanocny keks. Ciasto, bez którego kawa w świąteczny poranek nie smakowałaby tak samo. Na wielkanocnym stole prezentuje się bajecznie w towarzystwie mazurka i babki. Szybki w przygotowaniu i naprawdę smaczny!

 

Potrzebujesz:

300 g mąki,

200 g masła,

200 g cukru pudru,

5 jajek

20 g proszku do pieczenia

100 g rodzynek

50 g suszonych śliwek

50 g smażonej skórki pomarańczowej

50 g smażonej skórki cytrynowej

50 g migdałów

2 łyżki wódki

Rodzynki płuczemy i odsączamy. Śliwki drobno kroimy razem ze skórką pomarańczową i cytrynową. Migdały moczymy we wrzątku, następnie obieramy ze skórki, osuszamy i drobno siekamy. Bakalie obtaczamy w mące, otrząsamy jej nadmiar na sicie. Pozostałą mąkę należy zachować.

Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy całą pozostałą mąkę, proszek do pieczenia, bakalie i wódkę. Do powstałej masy stopniowo dodajemy pianę z białek ubitą na sztywno i delikatnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do podłużnej foremki (np. aluminiowej od Jana Niezbędnego) i wyrównujemy jego powierzchnię. Na koniec nacinamy je nożem zanurzonym w roztopionym maśle.

Pieczemy ciasto przez 1 godzinę w temperaturze 190C.

 

Smacznego!

 

Kontakt dla mediów

Karolina Obszyńska

Agencja Royal Brand PR

Karolina@royalbrand.pl

Nadesłał:

Rena

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl