Właściwości jagód acai


Właściwości jagód acai
2017-06-26
Jagody acai, czyli Euterpe Oleracea, rosną w Brazylii w lasach deszczowych Amazonii na drzewach palmowych. Tubylcy od wieków korzystają z dobrodziejstw tej rośliny, traktując je jako lekarstwo na liczne dolegliwości, a także jako środek pobudzający i wzmacniający organizm.

Współczesna medycyna zainteresowała się jagodami acai dopiero teraz, ale bardzo szybko dostrzegła, jak wiele zalet mają w sobie te niewielkie jagody. Ich bogaty skład odżywia organizm i wzmacnia jego odporność, przede wszystkim jednak pozwala uzyskać szczupłą sylwetkę. Stąd tak duża obecność na rynku środków odchudzających na bazie acai.

 

Preparaty te są zaliczane do najskuteczniejszych razem z takimi produktami jak green magma czyli zielony jęczmień. Nie bez powodu, bo wystarczy spojrzeć na skład jagód, by zrozumieć, dlaczego pomagają w szybkiej utracie wagi. W jagodach jest mnóstwo błonnika, od lat stosowanego w dietach odchudzających, oraz antyoksydantów, wspierających układ pokarmowy.

Ale nie spodziewajmy się cudów tylko dzięki samym tabletkom, bo jeśli w naszej diecie będą dominowały tłuste, wysokokaloryczne dania, to żadne suplementy nie spowodują spadku masy ciała. Jagody acai trzeba też docenić za właściwości przeciwzapalne i pozytywny wpływ na jakość skóry, włosów i paznokci. Euterpe Oleracea dodaje energii, poprawia koncentrację i usuwa toksyny z organizmu, jak również reguluje poziom cholesterolu. Dzięki kwasom z grupy omega jagody przyczyniają się do szybszej regeneracji układu nerwowego i poprawiają kondycję całego ciała.

 Zalety jagód acai

Jagody acai rzeczywiście są niezwykłe, bo bez przerwy naukowcy donoszą o kolejnych zaletach tych owoców. Jagody acai stosuje się w kuracjach odchudzających, ale okazują się one także bardzo przydatne w ochronie zdrowia. Właściwości te są zasługą antyoksydantów, których stężenie w jagodach jest zaskakująco wysokie i niespotykane w innych owocach.

 Antyoksydanty w jagodach acia

O znaczeniu i wpływie antyoksydantów na zdrowie człowieka wiadomo już od dawna. Zwalczają one wolne rodniki, czyniąc organizm młodszym i sprawniejszym, bardziej odpornym na choroby i starzenie. Jagody acai pojawiły się więc w tabletkach odchudzających i preparatach wzmacniających, a z ich działania zadowolona jest coraz większa grupa klientów. Jagody acai nie są żadną nowością dla tubylców, jednak naukowcy zaczęli swoje badania stosunkowo niedawno.

Nie wszystko jeszcze wiadomo o tych owocach, ale udało się potwierdzić między innymi ich właściwości odchudzające i oczyszczające. Spora część badań została poświęcona kwestii antyoksydantów. Jest ich w jagodach acai tak dużo, że uznano owoce brazylijskiej palmy za najlepszy środek pochodzenia naturalnego przeznaczony do walki z wolnymi rodnikami. Badania w Texas AgriLife udowodniły coś jeszcze – zawarte w jagodach przeciwutleniacze są w pełni przyswajane przez ludzki organizm. O badaniu można przeczytać w Journal of Agricultural and Food Chemistry. Osoby biorące udział w badaniu przyjmowały codziennie suplementy diety wzbogacone wyciągiem z jagód acai. Udało się im podczas tej kuracji stracić na wadze, ale najważniejsze było udowodnienie, że antyoksydanty z jagód trafiły do ludzkiego organizmu i tam rozpoczęły eliminację wolnych rodników. Naukowcy prowadzący badanie zauważyli też, że skład owoców acai jest unikalny – niezwykle rzadko spotyka się bowiem rośliny, w których zawartość różnorodnych związków jest tak bogata. Unikalny skład spowodował, że jagoda acai trafiła do zestawienia tak zwanych super produktów. Nie wiadomo dlaczego świat nauki zainteresował się jagodami acai dopiero teraz, skoro mieszkańcy południowoamerykańskich lasów deszczowych zalety owoców odkryli wiele lat temu.

Pewne jest tylko, że ten owoc może jeszcze nie raz zaskoczyć lekarzy i dietetyków, bo każde kolejne eksperymenty ukazują nowe właściwości jagód acai. Profesor Steve Talcott i jego małżonka Suzanne, autorzy poprzedniego badania, mają nadzieję, że dzięki jagodom uda się stworzyć skuteczne leki na choroby XXI wieku. Póki co, jagody świetnie sprawdzają się w profilaktyce, bo opóźniają procesy starzenia, wzmacniają układ odpornościowy i dostarczają wielu cennych mikroelementów. Możliwe, że z pomocą antyoksydantów w acai berry uda się stworzyć preparaty zapobiegające chorobom nowotworowym i układu krążenia.