Wyrusz ze Starbucks® w kawową podróż do Peru


Wyrusz ze Starbucks® w kawową podróż do Peru
2015-03-23
Nic tak nie łączy ludzi jak spotkanie przy kawie w Starbucks. Tej wiosny po raz pierwszy w polskiej ofercie Starbucks pojawiła się kawa ziarnista Peru, prosto z serca Imperium Inków. Smakiem zachwycają też pyszne wiosenne napoje – Caramel Macchiato, Hazelnut Macchiato oraz nowość – Maple Macchiato.
Spróbuj kawy ziarnistej Starbucks Peru z serca Imperium Inków

Wiosenna oferta Starbucks obfituje w wiele nowości. Po raz pierwszy w Polsce pojawiła się kawa ziarnista Starbucks Peru, która pochodzi z Ameryki Łacińskiej. To zrównoważona kawa o średnim body, delikatnej kwasowości i łagodnym orzechowym smaku. Swoim zapachem przywodzi na myśl słodkość czekolady.

Peru to kolebka Imperium Inków, potężnego państwa rozciągającego się wzdłuż zachodnich grzbietów Andów, którego stolicą było Cuzco (Siedziba Słońca), a bogiem opiekuńczym Inti. Inkowie wielbili Słońce. Podczas Inti Raymi, najważniejszego święta dla tego narodu, czcili codzienne wschody Słońca tańcząc o brzasku. Obecnie, podobnie jak Inkowie, każdego ranka celebrujemy wschody Słońca parząc rano pobudzającą kawę.

Kawowiec przywędrował do Peru ok. 1700 roku. Pierwszym uprawianym szczepem była Typica, która do dzisiaj stanowi około 60% wszystkich zbiorów. W Peru jest ponad 110 tysięcy plantatorów, z czego większość jest indiańskiego pochodzenia. Zbiory odbywają się od maja do września. Podczas nich farmerzy codziennie obrabiają kawę w małych przydomowych młynach wodnych. Po zakończonym procesie mokrej obróbki zanoszą kawę do najbliższego miasta i sprzedają ją na rynkach w każdą sobotę. Peru jest obecnie jednym z największych producentów kawy Arabica na świecie.

Już teraz możesz spróbować kawy Starbucks Peru jako swoje Origin Espresso. Peruwiańskie ziarna mogą być podstawą ulubionego napoju Latte, Cappuccino czy Americano. Kawę można też kupić w kawiarniach Starbucks w całej Polsce. Sprzedawana jest w ziarnach, a na życzenie może być zmielona przez baristów, którzy dostosowują grubość mielenia do sposobu parzenia tak, aby kawa zachowała najlepszy smak i aromat.

Oprócz niezwykłej kawy ziarnistej Peru, Starbucks przygotował też wiosenne napoje, które dodadzą pozytywnej energii i słodyczy w słoneczne wiosenne dni Caramel Macchiato, Hazelnut Macchiato oraz Maple Macchiato.

Klasyczne Caramel Macchiato

Nic tak nie pobudzi na wiosnę jak kubek klasycznego Caramel Macchiato, od lat uwielbianego przez wszystkich miłośników Starbucks. Kawa to połączenie świeżo spienionego mleka, shotów espresso i syropu waniliowego, a wykończona jest słodkim sosem karmelowym. Rewelacyjnie smakuje z dodatkiem bitej śmietany.

Powracające Hazelnut Macchiato

Starbucks Hazelnut Macchiato po raz pierwszy podbiło serca Polaków w 2014 roku i od razu zyskało niezwykłą popularność. To napój łączący w sobie delikatnie spienione mleko, syrop waniliowy i intensywne espresso przyrządzone z 100% ziaren Arabica. Kawa wykończona jest orzechową polewą.

Zupełnie nowe Maple Macchiato

Fani Starbucks od dawna czekali na Maple Macchiato wyjątkową kawę o smaku syropu klonowego. Dolna warstwa napoju to syrop waniliowy, który zalany jest idealnie spienionym mlekiem. Nalane na mleko shoty espresso dodają kawie wyrazistości, a wykończenie w postaci syropu klonowego sprawia, że czuje się lekką słodycz.

Już dziś rozkoszuj się wiosną i przyjdź do Starbucks, aby spróbować niezwykłego Trio Macchiato: Caramel, Hazelnut i Maple. A dzięki ziarnom kawy Starbucks Peru przeniesiesz się aż do serca Imperium Inków.

Nadesłał:

Edelman_Polska

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl