Zrób to z Galeo – mięso duszone


Zrób to z Galeo – mięso duszone
2017-02-23
Sztuka mięsa w sosie, bitki, zrazy – najlepsze są pachnące przyprawami i ziołami, soczyste i miękkie. W ich przyrządzeniu pomocna będzie specjalna kompozycja Galeo do mięsa duszonego. Odnajdziemy w niej bogactwo nut smakowych – ostrych, gorzkich i orzeźwiających, przełamanych słodyczą.

Dobrze uduszone mięso jest miękkie i soczyste – po prostu rozpływa się w ustach. Aby zachowało jak najwięcej smaku, warto je najpierw krótko obsmażyć, jeśli jednak zależy nam na tym, by danie miało mniej kalorii, możemy pominąć ten etap. Sekretem duszenia jest właściwy garnek – ze szczelną pokrywką, żeby wytworzyły się właściwa temperatura i ciśnienie, oraz grubym dnem, aby mięso się nie przypaliło. Danie nabiera smaku wraz z czasem gotowania, który powinien być dostosowany do rodzaju mięsa i wielkości kawałków na jakie jest podzielone.

Co zrobić, aby duszone mięso było jak najsmaczniejsze? Należy podlewać je ciepłym płynem – bulionem ewentualnie wodą – uzupełnianym w miarę potrzeb. Możemy sięgnąć również po wino lub piwo. Charakteru nadadzą mu odpowiednie przyprawy – najłatwiej skorzystać z gotowej mieszanki, takiej jak kompozycja Galeo do mięsa duszonego.


Jej bogaty skład komponować będzie się zarówno z kurczakiem, wieprzowiną, wołowiną czy wykwintnym królikiem oraz dodanymi do dania warzywami. W mieszance przeplatają się ostrzejsze nuty czosnku, chili, gorczycy, ziela angielskiego, cząbru, jałowca i pieprzu, ze słodkimi – papryki, kolendry, majeranku i rozmarynu, gorzką – tymianku oraz orzeźwiającymi – imbiru i kurkumy. Na koniec możemy jeszcze wzbogacić sos śmietaną, zasmażką oraz dodatkami smakowymi takimi jak chrzan czy przecier pomidorowy.

Przyprawę do mięsa duszonego Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour i E.Leclerc w cenie ok. 1,29 zł.

***

Przyprawa do mięsa duszonego to wyjątkowe połączenie przypraw korzennych i ziół nadające potrawom duszonym doskonały smak i aromat. Wyśmienicie komponuje się ze wszystkimi rodzajami mięs, jest też idealnym dodatkiem do sosów.

Składniki: sól, czosnek granulowany, gorczyca biała, papryka słodka, cukier, kolendra, majeranek, chili, tymianek, imbir, rozmaryn, cząber, kurkuma, ziele angielskie, owoc jałowca, pieprz czarny

Masa netto: 16 g Cena: ok. 1,29 zł

***

Udziec z indyka duszony w winie z czerwoną cebulą i suszonymi śliwkami

Składniki:

·         udziec z indyka

·         3 czerwone cebule

·         100 g suszonych śliwek

·         150 ml czerwonego wina

·         1 l bulionu

·         łyżeczka przyprawy do mięsa duszonego Galeo

·         sól

·         2 łyżki cukru

·         oliwa z oliwek

·         łyżka octu balsamicznego

·         2 łyżki masła

·         łyżka mąki

Przygotowanie:

Przygotować marynatę z czerwonego wina, przyprawy do mięsa duszonego Galeo, cukru, łyżki oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Udziec z indyka umyć i osuszyć ręcznikiem. Oczyścić mięso z błon. Pokroić mięso w paski i wrzucić do naczynia z marynatą. Natrzeć mięso i odstawić na 30 min do lodówki. Rozgrzać oliwę w garnku i podsmażyć pokrojoną
w piórka czerwoną cebulę (Warto lekko posolić na początku, dzięki czemu szybciej zmięknie). Po 5 min. dodać łyżkę cukru i skarmelizować cebulę. Zalać bulionem, dodać zamarynowane i pokrojone mięso i dusić przez kolejne 5 min. na wolnym ogniu. Dodać pozostałą marynatę, łyżkę masła oraz pokrojone suszone śliwki. Dusić na wolnym ogniu przez ok. 30 min. Po tym czasie ewentualnie doprawić sos do smaku przyprawą i zagęścić zasmażką z łyżki mąki i łyżki masła. Podawać z pieczonymi ziemniakami i sałatą.

Czas przygotowania: ok. 50 min. + 30 min. oczekiwania

Koszt: ok. 25 zł

Nadesłał:

JBcomm

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl