Zupy w klimacie orientu


Zupy w klimacie orientu
2018-07-11
Zupa to świetna propozycja obiadu w letnie dni. To lekki, a zarazem pożywny posiłek, który można szybko i łatwo przygotować. Tradycyjne dla polskiej kuchni zupy mogły się już niektórym z nas znudzić, dlatego warto pobudzić kubki smakowe i przyrządzić wyjątkową zupę w klimacie orientu.

Podbijająca od niedawna serca Polaków ciecierzyca, sprawdzi się nie tylko jako dodatek do sałatek lub w postaci hummusu, ale także jako baza do przygotowania orientalnych zup. Eksperci marki Jasmeen proponują dwa przepisy na tego rodzaju dania.

Przeczytaj również:

Zupa krem z ciecierzycy

Składniki:

·         1 puszka ugotowanej ciecierzycy marki Jasmeen

·         2 łyżki masła

·         1 łyżka oliwy

·         1 por

·         1 cebula

·         1 ziemniak

·         500 ml wywaru z jarzyn lub rosołu

·         150 ml mleka

·         50 ml śmietanki kremówki 30%

·         Grzanki lub sezam

Przygotowanie:

W garnku na maśle i oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj pokrojonego pora i mieszaj co chwilę, smaż przez ok. 2 minuty. Następnie wrzuć obranego i pokrojonego ziemniaka i smaż jeszcze przez około minutę. Wlej całą puszkę z ciecierzycą (włącznie z zalewą) i zagotuj. Dopraw według uznania, przykryj i gotuj jeszcze przez 15 minut (do miękkości warzyw). Na koniec dokładnie zblenduj wszystko na gładki krem i stopniowo dodawaj mleko i kremówkę cały czas mieszając. Przed podaniem posyp zrumienionym na patelni sezamem lub grzankami.

Orientalny kalafior

·         1 szklanka suchej ciecierzycy (lub dwie puszki ugotowanej cieciorki Jasmeen)

·         3 łyżki oliwy

·         1 cebula

·         ½ łyżeczki imbiru w proszku

·         ½ łyżeczki kurkumy

·         1 łyżeczka garam masala

·         2 litry rosołu (warzywny lub drobiowy)

·         3 ziemniaki

·         ½ kalafiora

·         2 puszki pomidorów krojonych

·         sok z połowy limonki

·         sól, pieprz

·         natka pietruszki

·         opcjonalnie 1 papryczka chilli

Drobno pokrój cebulę i w garnku lekko ją przesmaż na oliwie, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ciecierzycę z puszki (bez zalewy) i powoli wlewaj rosół. Wszystko zagotuj. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój w kostkę, następnie wrzuć do garnka. Kalafiora umyj i podziel na różyczki, dodaj do zupy. Gotuj do miękkości ziemniaków. Wtedy dodaj pomidory i gotuj kolejne 7-10 minut. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki. Aby nadać ostry smak dodaj papryczkę chili. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.

Smacznego !

 

Więcej informacji o marce Jasmeen można znaleźć na stronie www.levant.pl



Nadesłał:

38PR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl