Zawartość histaminy w wybranych produktach


Zawartość histaminy w wybranych produktach
2017-10-13
Histamina to substancja występująca naturalnie w naszym organizmie i pełniąca wiele ważnych funkcji m.in. w reakcjach o charakterze zapalnym i alergicznym. Histamina powstaje m.in. w płucach, skórze oraz błonie śluzowej układu oddechowego i przewodu pokarmowego.

Choć również może być dostarczana do  naszego organizmu wraz z pożywieniem.  Produkty szczególnie bogate w histaminę to m.in. wszelkiego rodzaju kiszonki, sery pleśniowe, wędliny długo dojrzewające, ryby i owoce morza, oraz alkohol.  

Histamina spożywana w dużych ilościach może doprowadzić do zespołu groźnych objawów świadczących o występowaniu nietolerancji histaminy. Drogi smakoszu dowiedź się jakie są objawy nietolerancji histaminy i sprawdź, w których produktach jest jej najwięcej.

Normy spożywcze w Polsce dopuszczają do 200mg histaminy na 1 kg żywności. Przekroczenie dawki powoduje nietolerancję histaminy, a czasem nawet zatrucia.

Nietolerancja histaminy

Najczęstszymi objawami nietolerancji histaminy są bóle głowy, świąd i pokrzywka, ból brzucha, wzdęcia i nudności a także kołatanie serca i nieżyt nosa. To zespół objawów bardzo podobny do reakcji alergicznej choć nie mający z nią nic wspólnego.

Nietolerancja histaminy to wrodzony lub nabyty niedobór enzymu diaminooksydazy (DAO), który w jelitach odpowiada za rozkład nadmiaru histaminy. Jeśli w organizmie mamy brak enzymu DAO lub występuje on w niewystarczającej ilości histamina nie jest rozkładana lub rozkłada się z opóźnieniem wywołując objawy podobne do alergicznych. Zwykle jest to biegunka, ból brzucha, obrzęk błony śluzowej jamy ustnej i nosa. Występuje również świąd, wodnisty katar, kichanie i wysypka. U niektórych osób dochodzi do łzawienia oczu, uporczywego kaszlu, silnych bólów głowy, a także zaburzenia rytmu pracy serca, spadku ciśnienia krwi.

Czy mam nietolerancję histaminy?

Skąd możemy wiedzieć, że cierpimy z powodu nietolerancji histaminy ?

Po pierwsze muszą się pojawić typowe objawy „alergiczne” po zjedzeniu pokarmu bogatego w ten związek (więcej informacji na ten temat tutaj: http://histasolv.pl/nietolerancja-histaminy/).

Po drugie można przeprowadzić badanie na aktywność DAO we krwi. Jeśli ilość enzymu będzie mniejsza niż 10 jednostek/mL oznacza to, że nie mamy problemu z rozkładem histaminy w naszym organizmie, zaś wartość poniżej 3 jednostek na mL, może sugerować występowanie nietolerancji histaminy. Jeżeli objawy i wyniki badań są zgodne, a my od dawna uskarżamy się na dyskomfort po jedzeniu i piciu produktów bogatych w histaminę jest to najprawdopodobniej nietolerancja histaminy. Zawsze jednak uzyskany wynik należy ocenić z dokładną analizą objawów i innych danych np. wykluczeniem współistniejącej alergii.

Możemy  również zrobić sami „autodiagnozę”. Wystarczy, że 15 minut przed posiłkiem, który wywołuje wyżej wymienione objawy przyjąć jedną kapsułkę preparatu HISTAsolv® (preparat zawiera naturalny enzym DAO). Jeśli objawy się nie pojawiły lub ich natężenie  jest zdecydowanie mniejsze prawdopodobnie znaleźliśmy skuteczne rozwiązanie na problem nietolerancji histaminy.  

Jakie produkty zawierają dużą ilość histaminy ?

Świeże i nieprzetworzone produkty spożywcze mają śladowe ilości histaminy.  Wysoka zawartość tego związku jest w produktach, które poddane są procesowi dojrzewania. Szczególnie dotyczy to wina, surowej szynki, salami, tuńczyka, wędzonych ryb a także serów takich jak: ementaler, roquefort, camembert. Na liście produktów bogatych w histaminę są także warzywa: kiszona kapusta, pomidory, czy szpinak. Prawdziwą „bombę” histaminową stanowi pizza. Praktycznie każdy jej składnik jest nośnikiem dużej ilości histaminy. Ser, sos pomidorowy, tuńczyk, salami, wędzona szynka, pomidory, drożdże, mięso mielone.

Należy również zwrócić uwagę na produkty spożywcze, które nie zawierają dużo histaminy, ale mogą stymulować jej wydzielanie, a także hamować aktywność enzymu DAO. Należą do nich: czekolada, kakao, truskawki, owoce cytrusowe, ananas, kiwi, pieczarki a nawet orzechy. Należy pamiętać, że histamina jest trwałym związkiem chemicznym, który nie rozkłada się pod wpływem działania podwyższonej temperatury. Jeśli nawet ugotujemy, usmażymy czy upieczemy dane produkty nie wykluczymy z nich histaminy. Więcej na temat produktów bogatych w Histaminę oraz stymulatorów jej wytwarzania w organizmie znajdziesz tutaj: http://histasolv.pl/dieta.

Co robić gdy nietolerancja histaminy nas dotyczy?

Leczenie polega na wyeliminowaniu z diety produktów bogatych w histaminę, a także dostarczaniu enzymu DAO z zewnątrz (suplementacja enzymu) np. za pomocą preparatu HISTAsolv®.  HISTAsolv® zwiększa pule enzymu DAO w przewodzie pokarmowym  przez co przyczynia się do prawidłowego metabolizmu histaminy w jelicie, a także przywrócenia równowagi pomiędzy ilością DAO, a histaminą. Preparat jest przeznaczony dla osób, u których występuje niedobór fizjologicznej DAO. Przyjmowanie preparatu HISTAsolv® przed każdym posiłkiem zapobiega objawom nietolerancji histaminy.

Hwww.histasolv.pl

Nadesłał:

Best Image PR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl