Kalmary w cieście piwnym z sosem czosnkowym


2016-08-16
Składniki: - mrożone tuby kalmarów 4-5 szt. - czosnek 3 ząbki - sok z cytryny ½ łyżeczki - sól, pieprz czarny do smaku - sos czosnkowy „Tarsmak”

Składniki na ciasto:

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

                  

- piwo jasne                                                   150ml

- mleko                                                           150ml

- jajko                                                                  1 szt.

- mąka pszenna                                              300g

- proszek do pieczenia                                      ½ łyżeczki

- sól, cukier do smaku

- olej rzepakowy do smażenia

 

Wykonanie:

 

Kalmary rozmrozić w letniej wodzie  i pokroić w półcentymetrowe krążki. Odsączyć z wody, dodać sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać.

Mleko połączyć z piwem, dodać jajko, proszek do pieczenia, mąkę oraz sól i cukier do smaku. Dokładnie wymieszać rózgą, żeby nie było grudek. Ciasto powinno być konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego.  Przygotowane wcześniej kalmary zamaczać w cieście i smażyć na złoty kolor w rozgrzanym oleju.

Podawać z sosem czosnkowym „Tarsmak” 


Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

SferaGroupPR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl