14 listopada- Światowy Dzień Chorych na Cukrzycę
Niezdrowy styl życia, nieprawidłowa dieta, spożywanie przetworzonego pożywienia, brak aktywności fizycznej oraz narażenie na przewlekły stres- to wszystko może się przyczynić do rozwoju cukrzycy- przewlekłej choroby metabolicznej wywołanej brakiem lub nieprawidłowym działaniem insuliny.
14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy- sprawdź, czy jesteś w grupie ryzyka zachorowania na chorobę cywilizacyjną naszych czasów.
Według definicjiŚwiatowej Organizacji Zdrowia cukrzyca to grupa chorób metabolicznych charakteryzujących się zwiększonym stężeniem glukozy we krwi, tzw. hiperglikemią spowodowaną zaburzeniami wydzielania i/lub działania insuliny.Jak podaje WHO, w Europie aż 64 miliony ludzi choruje na cukrzycę, wPolsce - ponad 3 mln osób. Z tego powodu, cukrzyca uważana jest dziś za epidemię XXI wieku.
Podstawowym objawem cukrzycy jest podwyższony poziom cukru we krwi, czylinieprawidłowa wartość glukozy na czczo. Cukrzycędiagnozuje się, gdy poziom glukozy zmierzony o dowolnej porze dniaprzekracza 200 mg/dl zaś na czczo 126 mg/dl.
Norma:stężenie glukozy na czczo nie powinno być wyższe niż 99 mg/dl
Wyróżnia się 2 główne typy cukrzycy: typ 1 i typ 2oraz inne, rzadziej występujące, tj. cukrzyca ciążowa czy np. cukrzyce wtórne. Cukrzyca typu 1 tzw. insulinozależna wiąże się z koniecznością przyjmowania insuliny przez całe życie. Z kolei u pacjentów z cukrzycą typu 2- tzw. insulinoniezależną, stosuje się m.in. leczenie farmakologiczne, które często wspomaga się surowcami roślinnymi, np. liśćmi morwy białej. Substancje zawarte w ich składzie mają bowiem korzystny wpływ na gospodarkę węglowodanową[1]. Liczne badania wykazują, iż dzięki zawartości alkaloidu 1,5-dideoksy-1,5-imino-D-sorbitolu, ekstrakt z morwy białej może zmniejszać glikemię poposiłkową, czyli wzrost stężenia glukozy we krwi po posiłku, a tym samym wydzielanie insuliny, co sprawia, że cukry z posiłku wolniej się wchłaniają[2].
By utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi- zarówno w cukrzycy typu II, jak i u osób z rozpoznanym stanem przedcukrzycowym- węglowodany są składnikiem pokarmowym, który w żywieniu chorych powinien podlegać szczególnej kontroli. Dlatego w codziennej diecie takich osób, zdaniem dietetyków, powinny przeważać produkty z niskim indeksem glikemicznym (IG), warzywa, owoce, orzechy, rośliny strączkowe, które są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Natomiastograniczyć należy spożycie żywności wysokoprzetworzonej, będącej źródeł soli, cukrów prostych i tłuszczów nasyconych. Jak twierdzą specjaliści, chorzy na cukrzycę nie powinni spożywać więcej niż łyżeczkę soli dziennie, gdyż wysokie jej spożycie, a tym samym i sodu zwiększa ryzyko nadciśnienia oraz obniża wrażliwość tkanek na insulinę[3]. W prewencji cukrzycy warto więc wybierać naturalne produkty o obniżonej zawartości cukru, soli i tłuszczy- takie jak owoce suszone i orzechy z linii HELIO Naturaczy Popcornbez tłuszczu, soli i cukru HELIO Natura- naturalnie zdrowa przekąska polecana przez dietetyków i diabetyków jako źródło skrobi. Dzięki niskiej zawartości cukru i sodu- niskokaloryczny Popcorn HELIO Natura nadaje się także dla osób zmagających się z nadwagą czy nadciśnieniem.
W 100% naturalna linia bakalii bez konserwantów HELIO NATURA powstała specjalnie w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na naturalną, mało przetworzoną żywność, by zminimalizować ryzyko zapadnięcia na choroby cywilizacyjne, takie jak: otyłość, nadciśnienie… cukrzycę.
HELIO Natura to produkty bogate w witaminy, wartości odżywcze, mikro i makroelementy, które dzięki niskiej zawartości sodu- pomagają utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi. Dodatkowo, duża zawartość błonnika- predestynuje owoce suszone HELIO Natura do stałej obecności w dietachnie tylko redukujących wagę, ale także w codziennej diecie osób chorujących m.in. na cukrzycę. Na uwagę zasługuje zwłaszcza bogata w błonnik pokarmowy Morwa biała suszona HELIO Natura, która, jak pokazują badania, stanowi idealną przekąskę dla diabetyków, gdyż spowalniania uwalnianie i wchłanianie glukozy do krwi, przyczyniając się do zmniejszenia glikemii poposiłkowej. Ponadto, Morwa biała, jak i inne owoce suszone z linii HELIO Natura- m.in. Figi, Śliwki czy Morele będą świetną alternatywą dla słodyczy w codziennej, zdrowej diecie-nie tylko u osób zmagających się z cukrzycą, ale też z innymi dolegliwościami, np. alergią. Bakalie HELIO Natura nie zawierają bowiemkonserwantów- m.in.dwutlenku siarki (E220) i kwasu sorbowego (E200), które- jak twierdzą specjaliści Zakładu Żywienia Człowieka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego- są szczególnie niebezpieczne dla astmatyków.
W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zmaga się z różnego rodzaju dolegliwościami, jednak najpoważniejszą chorobą jest bez wątpienia cukrzyca- nieleczona może bowiem prowadzić do chorób układu sercowo- naczyniowego, zespołu stopy cukrzycowej, uszkodzenia nerek i wzroku, a nawet śmierci. Co 10 sekund na świecie diagnozuje się zachorowanie na cukrzycę, a co 6 sekund dochodzi do zgonu z powodu jej powikłań. Dlatego tak ważny jest właściwy tryb życia oraz utrzymanie prawidłowej masy ciała, gdyż według lekarzy- zmiana stylu życia odgrywa ogromne znaczenie w prewencji cukrzycy typu 2. Ponadto, badania dowodzą, iż niższe ryzyko wystąpienia stanu przedcukrzycowego i samej cukrzycy zaobserwowano u osób, które w swojej racji pokarmowej uwzględniały… więcej produktów pochodzenia roślinnego.
Niskokaloryczna i niskotłuszczowa dieta z odpowiedną podażą błonnika pokarmowego, obowiązkowo w połączeniu z regularną aktywnością fizyczną o umiarkowanej intensywności- stanowi dziś istotny element profilaktyki cukrzycy typu 2[4].
14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Chorych na Cukrzycę. To odpowiedni moment, by przyjrzeć się naszej diecie, zmienić nawyki żywieniowe i postawić na zdrowy styl życia… najlepiej z HELIO Natura!
[1]„Morwa biała- w trosce o prawidłowy poziom cukru”, dr n.farm. M. Strzemski „Farmacja praktyczna”, 2017
Nadesłał:
Agnieszka EFEKTPR
|