22 lata wypiekania paluszków -historia firmy Stema Polska
Leszek Stelmach 22 lata temu założył firmę Manless 1995, która po latach zmieniła nazwę na Stema Polska. Obecnie firma jest jednym z największych producentów paluszków w Polsce.
Leszek Stelmach 22 lata temu założył firmę Manless 1995, która po latach zmieniła nazwę na Stema Polska. Obecnie firma jest jednym z największych producentów paluszków w Polsce. Jako pierwsza wprowadziła na rynek paluszki z sezamem, a obecnie jako jedyna w Polsce produkuje paluszki
z certyfikatem BIO. W zakładzie produkcyjnym w Nowej Pułapinie na Mazowszu codziennie kilkudziesięciu pracowników wypieka paluszki przygotowywane wyłącznie z naturalnych składników. O początkach firmy, ulubionych paluszkach i planach na przyszłość opowiada założyciel firmy Stema Polska – Leszek Stelmach.
Czemu zacząłem produkować paluszki?
Kiedy zakładałem firmę ponad 20 lat temu, chciałem, by było to rodzinne przedsiębiorstwo
z najwyższej jakości produktami. Zawsze lubiłem słone paluszki. W PRL-u, czasach mojej młodości, nie było aż tylu przekąsek, co teraz. Jak to młody człowiek, chciałem je ulepszać, poprawiać, wprowadzać nowe smaki.
Z czego jestem najbardziej dumny i jakie paluszki najbardziej lubię?
Najbardziej jestem dumny z naszych pracowników, surowców najwyższej jakości, których używamy
w produkcji i z nowoczesnej linii produkcyjnej. Jesteśmy mniejszą firmą niż międzynarodowe koncerny, ale to my mamy największy wybór smaków paluszków na rynku. Jako pierwsi dodaliśmy do nich sezam, tworząc ponadczasowe i doskonale znane paluchy firmowe – zresztą niezmiennie jest to mój ulubiony smak. W latach 90. sprzedawaliśmy je „na TIRy”, po paluszki z sezamem ustawiała się kolejka. Trzeba było robić na nie zapisy i czekać dwa tygodnie na odbiór. Maszyny działały 24/na dobę.
Obecnie tradycję połączyliśmy z nowoczesnością i zapotrzebowaniem na zdrowe i sprawdzone przekąski. Paluszki wypiekane są z naturalnych składników, zaś dodatki do nich to najlepsze orzechy, miód, zioła i przyprawy. Jako jedyni posiadamy certyfikat BIO i produkujemy ekologiczne paluszki. Nasze produkty są także odpowiednie dla wegan.
Jakie mamy plany na przyszłość?
Cały czas poszerzamy ofertę, w której są zarówno paluszki słodkie, jak i wytrawne. Produkujemy już paluszki BIO i Bez-E, np. z oregano, solą morską czy też z miodem i orzechami. Widzimy, że zapotrzebowanie na zdrowe i naturalne paluszki jest coraz większe, dlatego na rynek wprowadzamy właśnie pierwszą w Polsce serię Twigs&Sticks, idealną dla dbających o zdrowie i linię. Paluszki wypiekane są całkowicie bez użycia tłuszczu i cukru. Dostępne będą aż w 6 pysznych i wyjątkowych smakach, pomidor i bazylia, zielona i czarna oliwka, wędzona papryka i sól himalajska, płatki owsiane
i siemię lniane, sezam i ziarna słonecznika oraz mak i pieprz. Chcemy, by nasze paluszki były odpowiednie dla wszystkich bez względu na ograniczenia w diecie, zarówno dla dzieci i młodzieży, ale też dla wszystkich dorosłych dbających o zdrowie, poszukujących wyjątkowych połączeń smakowych.
Nadesłał:
dorota5
|