5 CIEKAWOSTEK O AMERYKAŃSKIEJ KUCHNI, KTÓRYCH NIE SŁYSZAŁEŚ
Kuchnia amerykańska znana jest na całym świecie jako mieszanka wielu rozmaitych smaków. Znakomicie oddaje charakter i klimat Stanów Zjednoczonych – kulturowego zbioru ludzi ze wszystkich kontynentów. Dania z grilla, posiłki typu fast food, spożywanie dań bez sztućców.
Kuchnia amerykańska znana jest na całym świecie jako mieszanka wielu rozmaitych smaków. Znakomicie oddaje charakter i klimat Stanów Zjednoczonych - kulturowego zbioru ludzi ze wszystkich kontynentów. Dania z grilla, posiłki typu fast food, spożywanie dań bez sztućców - amerykański styl pokochał cały świat. O tych 5 ciekawostkach jednak nie każdy słyszał.
SEKRET AMERYKAŃSKIEGO BURGERA
Hamburger to klasyka kuchni amerykańskiej. Świetnie smakuje na świeżym powietrzu i z grilla, ale najczęściej jedzony jest w barach i restauracjach. Cała tajemnica przygotowania klasycznego amerykańskiego hamburgera polega na użyciu wyłącznie wołowego mięsa, bez mieszania go na przykład z wieprzowiną. Co często zaskakuje - nie używa się także jajek, bułki tartej, ani innych dodatków, z wyjątkiem ewentualnych przypraw.
PIEKIELNIE OSTRE BUFFALO WINGS
Buffalo Wings swoją nazwę zawdzięczają miejscu pochodzenia - Buffalo w Nowym Jorku. Pikantne i soczyste skrzydełka zostały po raz pierwszy zrobione przez Teressę Bellissimo, która w 1964 roku zanurzyła części kurczaka w maśle i sosie zrobionym z pieprzu cayenne. Od tamtego czasu w Stanach Zjednoczonych stały się podstawowym daniem w trakcie męskich wieczorów m.in. w barach sportowych i na meczach.
STEKI
Pomimo, że kuchnia amerykańska wielu kojarzy się ze stosunkową tanią i prostą, to steki zaraz obok owoców morza, trufli, kawioru czy homarów zalicza się do najbardziej luksusowych dań. - Część klientów przychodzi na burgery, sernik, skrzydełka i oczywiście whisky, ale jest duża grupa, która przychodzi wyłącznie na steki. Dokładnie pytają o rodzaj mięsa, znają stopnie wysmażenia i potrafią docenić jak są dobrze przygotowane - tłumaczy Jacek Czauderna, właściciel i twórca marki The Legendary Jacks Bar & Restaurant.
ŁĄCZENIE SMAKU SŁODKIEGO ZE SŁONYM
Wszyscy, którzy byli w Stanach Zjednoczonych mówią o tym, że ich kuchnia jest dużo słodsza niż polska - nawet warzywa wydają się słodsze - szczególnie kukurydza. Nie wszyscy jednak wiedzą, że Amerykanie często mieszają smak słodki ze słonym. Dzieci na śniadanie jedzą kanapki z masłem orzechowym, jeden z kultowych smaków lodów to słony karmel, a przed telewizorem króluje popcorn z karmelem.
ŚNIADANIA AMERYKAŃSKIE
Oglądając amerykańskie filmy widzimy przede wszystkim dzieci jedzące płatki śniadaniowe z mlekiem i popijane sokiem pomarańczowym. Jednak amerykańskie śniadania są często jedzone na ciepło. Popularne są jajka na bekonie oraz słodkie pancakes z dodatkami - często z syropem klonowym i owocami. Równie popularne są waffels, czyli nasze rodzime gofry, tylko że okrągłe i często z gotowej masy, którą łatwo dostać w markiecie. W Polsce mało kto ma gofrownicę, w USA jest bardzo popularna, a Amerykanie wybierają swój ulubiony kształt, np. w Teksasie popularne są gofry właśnie w kształcie tego stanu.
Nadesłał:
marzenasurowka26
|