7 produktów, które powodują przebarwienia


7 produktów, które powodują przebarwienia
2019-01-10
Większość osób za przebarwienia szkliwa obwinia kawę, herbatę albo papierosy. Tymczasem za nieestetyczne ślady na zębach mogą być odpowiedzialne przyjmowane leki, przyprawy lub ciemne owoce. Poznaj zaskakujące produkty, które odpowiadają za przebarwienia zębów. - Szkliwo zmienia się wraz z wiekiem. Im jesteśmy starsi, tym jest ono bardziej porowate i mniej gładkie. Substancje z pożywienia szybciej docierają do pęknięć czy szczelin i tworzą przebarwienia. Dlatego warto zwrócić uwagę na produkty, które jemy regularnie, żeby nie odbiły się one negatywnie na wyglądzie zębów – wyjaśnia lek. dent. Barbara Czopik, specjalista stomatologii zachowawczej z endodoncją w Scandinavian Clinic.

Antybiotyki

Za przebarwienia szkliwa odpowiadają leki stosowane przy leczeniu alergii, nadciśnienia, niedokrwienia serca czy niewydolności krążenia. Podobnie działają antybiotyki z grupy tetracyklin, które mogą powodować trwałą zmianę koloru szkliwa (żółte lub brązowe plamy na szyjce przy dziąśle), uszkodzenia zębów i opóźnienia rozwoju kośćca. Silny wpływ na barwę szkliwa mają również leki stosowane przy zaburzeniach psychicznych.

- Nie tylko leki mogą wpływać na estetykę naszego uśmiechu. Płyny do płukania ust, które zawierają chlorheksydynę i chlorek cetylopirydyniowy o działaniu antybakteryjnym, stosowane bez kontroli dentysty, również mogą zmienić kolor zębów. W takim przypadku najczęściej pojawiają się na szkliwie żółtobrązowe lub czarne plamki – komentuje lek. dent. Barbara Czopik.

Przyprawy

Kolor szkliwa może się zmieniać pod wpływem tego, co jemy i pijemy.

- Na przebarwienia zębów wpływają trzy związki chemiczne: chromogeny zawarte w ciemnych produktach, które produkują koloryzujące pigmenty, taniny zawarte w kawie, herbacie i winie, które silnie barwią zęby oraz kwasy, pod wpływem których szkliwo staje się miękkie, a przez to narażone na przebarwienia – dodaje lek. dent. Barbara Czopik ze Scandinavian Clinic.

Na liście najbardziej barwiących produktów są przyprawy, takie jak curry, kurkuma czy czerwona papryka.

Sosy i syropy

Nie tylko przyprawy są odpowiedzialne za nieestetyczny wygląd uśmiechu. Podobnie na zęby wpływają sosy i ciemne syropy. Ketchup, sos pomidorowy, sojowy i winegret, ocet balsamiczny, syrop klonowy czy ciemne miody nie sprzyjają pięknym, białym zębom, więc warto wykluczyć je z codziennej diety.

Napoje gazowane

Szkliwo żółknie również od słodkich napojów gazowanych. Najszybsze i największe zmiany można zaobserwować przy regularnym piciu coca-coli. Zawiera ona m.in.  chromogeny i ma kwaśny odczyn, co dodatkowo osłabia zęby. Podobne właściwości ma ciemne piwo.

Białe wino

O tym, że czerwone wino (zawiera taniny, chromogeny i kwaśny odczyn) silnie barwi zęby, wie każdy.  Jednak o tym, że białe wino jest równie niebezpieczne dla szkliwa, często zapominamy. Trunek ten zawiera taniny i kwasy, przez które zęby stają się bardziej podatne na powstawanie plam.

Ciemne i kwaśne owoce

Negatywny wpływ na piękny uśmiech mają również ciemne owoce (wiśnie, borówki, żurawina), które zostawiają brzydkie ślady na zębach. Uważać powinniśmy też na cytrusy, które przez działanie kwasów w nich zawartych, uszkadzają warstwę ochronną zęba. To powoduje, że szkliwo staje się bardziej podatne na przebarwienia.

- Po spożyciu barwiących produktów należy przepłukać usta wodą, a kiedy mamy ochotę na cytrusy, nie zapomnijmy o umyciu zębów minimum 30 minut po ich spożyciu. To zapobiegnie uszkodzeniom szkliwa – mówi lek. dent. Barbara Czopik.

Cukierki, lizaki i żelki

Słodycze barwione za pomocą sztucznych barwników (żelki, lizaki, czy landrynki) sprawiają, że szkliwo jest bardziej narażone na przebarwienia. Barwniki spożywcze są szczególnie szkodliwe, kiedy korzenie zębów są odsłonięte.

- Zmiany barwy szkliwa to sygnał, że powinniśmy wybrać się do dentysty. Stomatolog sprawdzi stan uzębienia, a w zależności od charakteru zmian zaleci dodatkowe konsultacje specjalistyczne – dodaje lek. dent. Barbara Czopik z krakowskiego Scandinavian Clinic.

Nawet, jeśli stosujemy się do wszystkich zaleceń dentysty, a w naszej diecie nie ma produktów, które mogą negatywnie wpływać na kolor szkliwa, uśmiech może pozostawiać wiele do życzenia. Dlaczego? Przebarwienia zębów mogą być spowodowane chorobą. Na zmianę koloru wpływają schorzenia uwarunkowane genetyczne, takie jak porfiria wrodzona i alkaptonuria (przebarwienia różowo- lub ciemnobrązowe), ale również problemy z tarczycą (niedoczynność: zęby są mlecznobiałe, nadczynność: niebieskobiałe), torbielowate zwłóknienie trzustki (przebarwienia brązowoszare). Barwę szkliwa zmienia również przebyta chemioterapia.

 

Nadesłał:

Cloud9

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl