8 najczęściej popełnianych błędów podczas aranżacji kuchni
Kuchnia to pomieszczenie niezwykle ważne w naszym domu. Piękna, przestronna z dobrze rozmieszczonymi meblami oraz sprzętem – marzenie wszystkich właścicieli.
Tymczasem błędy wynikające z niewiedzy, trochę z pośpiechu, a już na pewno z niedbalstwa skutecznie uniemożliwiają otrzymanie takiej aranżacji, na której rzeczywiście by nam zależało.
Wiadomo, najlepiej uczyć się na błędach, ale nie tych popełnianych przez nas, ale przez innych. Dlatego specjalnie dla wszystkich tych osób, które akurat stoją przed wyzwaniem aranżacji kuchni, podpowiadamy, jakie błędy popełniają inni. Oczywiście, lepiej nie próbować ich u siebie w domu.
1. Każdy z nad się czasem myli – nieomylność to cecha ludzi, którzy nie potrafią przyznać się do błędu. Oczywiście efektem tego jest najczęściej grom błędów popełnianych na każdym etapie wykończenia kuchni. Aby mieć pewność prawidłowego wykonywania prac musielibyśmy mieć wiedzę fachową – być architektem, tymczasem wielu z nas nie ma nawet pojęcia o tym, jakie prace należy wykonać i jakich materiałów użyć. Jeśli zatem mamy wątpliwość co do przeprowadzanych przez nas prac, dopytajmy, spróbujmy wyjaśnić je z osobami, które się na tym znają, w ten sposób z pewnością unikniemy wielu błędów.
2. Mniej, znaczy więcej – w kuchni liczy się wygoda i przestronność. Zdecydowanie lepszym wyjściem będzie zatem ograniczenie przedmiotów, które będą ją wypełniać. Zresztą mierzmy siły na zamiary. Jeśli kuchnia ma nam służyć wyłącznie do zaparzania herbaty, to może lepiej zrezygnować z części wyposażenia.
3. Kuchnia to newralgiczne pomieszczenia, gdzie łączą się style zastosowane w całym mieszkaniu. Starajmy się zatem dopasować wszystko kolorystycznie, stylowo, tak, aby całość tworzyła nierozerwalną stylistycznie przestrzeń.
4. Właściwie to nie wiem jak ma wyglądać moja kuchnia. Nie mam projektu, bo jestem pewien, że sam poradzę sobie z jej aranżacją. Tymczasem z projektem znacznie łatwiej możemy dopasować całe wyposażenie.
5. Miejsce dla lodówki i kuchenki – te dwa wytyczone miejsca zwykle sprawiają nam najwięcej trudności. Wiadomo przecież, że miejsce lodówki, powinno być dalekie od kuchenki, z kolei miejsce kuchenki ni jak się ma do zimnego powietrza wypływającego z wnętrza zamrażarki. Zanim zatem wstawisz segment mebli – zaplanuj miejsce dla jednego i drugiego sprzętu.
6. Ile gniazdek elektrycznych? Zawsze lepiej więcej, niż mniej. Pamiętajmy, że w naszej kuchni prawdopodobnie będzie pracowało kilka sprzętów naraz. Szybko może się zatem okazać, że dwa zaplanowane gniazdka to trochę za mało.
7. Oświetlenie – im ostrzejsze światło, doświetlające strefy robocze, tym lepiej. Dzięki temu, podczas przygotowywania posiłków masz lepszą widoczność, nie tworzą się tez cienie. Źle dobrane oświetlenie do kuchni może nas przytłaczać. Z kolei zbyt mocne oślepiać. W ramach dekoracji oraz doświetlenia zadbajmy o zamontowanie drobnych światełek LED, gdzieś w szaflach, tuż nad blatem.
8. Przesadna oszczędność – w kuchennym wyposażeniu, przede wszystkim liczy się jakość. Nie pozwólmy zatem, aby wąż w kieszeni odebrał nam zdroworozsądkowe podejście do zakupu niektórych materiałów. Używajmy tylko takich, które rzeczywiście nie budzą naszych wątpliwości co do jakości.
Więcej porad na stronie http://daf-trzebnica.pl/
Nadesłał:
monrou
|